V zariadení na Solinkách je 26 seniorov s pozitívnym testom, v krízovom režime situáciu stabilizujú


Foto: V zariadení na Solinkách je 26 seniorov s pozitívnym testom, v krízovom režime situáciu stabilizujú

V zariadení pre seniorov Úsmev na Solinkách v Žiline bolo v uplynulých dňoch zaznamenaných 26 klientov s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, koronavírus odhalili testy aj u ôsmich zamestnancov. Preto bol v centre nariadený krízový režim a mesto Žilina ako zriaďovateľ postupuje v spolupráci s Regionálnym Úradom verejného zdravotníctva v Žiline podľa pandemického plánu.

Spolu poskytuje 34 členný personál starostlivosť 64 klientom, päť z nich je v súčasnosti v domácom prostredí. Pozitívne testovaní seniori majú podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka mierne príznaky a v priamej súvislosti s ochorením zatiaľ nemuseli hospitalizovať žiadneho z nich:

„Klienti zariadenia majú ľahký priebeh ochorenia koronavírusu, neboli zaznamenané vyššie telesné teploty či ťažkosti, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu do nemocnice. Seniori sa sťažujú len na bolesti kĺbov, hlavy či slabosť, vyskytli sa prípady nechutenstva do jedla a podobne. Hospitalizovaná bola jedna klientka, ktorej ťažkosti nesúviseli s potvrdeným ochorením COVID-19, ale s akútnym kardiovaskulárnym ochorením.“ 


Personál zariadenie neopúšťa

O pozitívne testovaných klientov, ktorí sú izolovaní od ostatných, sa stará vyčlenený odborný personál v päťdňových intervaloch. Obetu pre zaistenie maximálnej bezpečnosti podstupuje 17-členný krízový tím zariadenia v stálej službe, ktorý neopúšťa budovu. 

„Zariadenie momentálne funguje v krízovom režime. Pozitívni klienti sú izolovaní, oddelení od negatívnych, je vyčlenený personál pre ich ošetrovanie, oddelený od personálu, ktorý ošetruje negatívnych klientov. Opatrenia boli prijaté už 28. decembra 2020,“ potvrdil regionálny hygienik pre Žilinu Martin Kapasný.

Prísne hygienické opatrenia sú v platnosti aj na Solinkách.

V zariadení prebehlo opakovane testovanie antigénovými aj PCR testami, ak sa zistí pozitivita u personálu, tento je okamžite vyradený do domácej izolácie. „Krízový režim bude pokračovať minimálne 10 dní od zistenia posledného pozitívneho prípadu. Zariadenie je v spolupráci s mestom Žilina pravidelne monitorované a prijaté opatrenia sú kontrolované,“ doplnil Kapasný.

V zmysle zvýšených preventívnych opatrení je seniorom meraná telesná teplota a sledované sú zmeny na zdravotnom stave, najmä respiračné problémy. V zaradení je taktiež vykonávaná priebežná priestorová ohnisková dezinfekcia a dezinfekcia kontaktných plôch.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu