AKTUÁLNE: Slovensko čaká ďalšie masívne plošné testovanie


Foto: AKTUÁLNE: Slovensko čaká ďalšie masívne plošné testovanie Foto: Facebook OĽANO

Na dnešnej tlačovej konferencii predstavil premiér Igor Matovič a ministri zdravotníctva, vnútra a financií plán na ďalšie masívne plošné testovanie. To sa bude podľa slov premiéra konať v pilotnej fáze od budúceho víkendu len v niektorých okresoch, keďže zatiaľ je nedostatok testov pre zaistenie otestovania všetkých regiónov.

„Vzhľadom na to, že vieme, že agresívna mutácia tu bude najneskôr do šiestich týždňov dominovať, je pravdepodobnosť, že by počty mohli začať rásť. Z tejto kritickej úrovne na ešte horšiu,“ dodal Matovič s tým, že podľa neho je jediné možné riešenie ďalšie plošné testovanie.

Celoplošné testovanie v januári 2021 by v prípade dostatku testov malo prebiehať v prvom riadnom kole vo všetkých okresoch, tak ako tomu bolo v závere roku 2020. Následne by sa mali testy počas víkendov opakovať vždy v tých okresoch, kde neklesne v poslednom kole incidencia pod 0,5 percenta.

Dnes je v nemocniciach viac ako 3 292 pacientov s ochorením na koronavírus, z nich je približne 250 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Ďalšie desiatky sú podľa slov ministra zdravotníctva Mareka Krajčího na podporných ventilačných režimoch. 


Na Slovensku zároveň prebieha aj očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19, k 8. januáru 2021 bolo zaočkovaných viac ako 26 tisíc osôb v prvej línii.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu