AKTUÁLNE: Nový kmeň vírusu potvrdili na viacerých miestach, nemocnice majú rekordne veľa pacientov


Foto: AKTUÁLNE: Nový kmeň vírusu potvrdili na viacerých miestach, nemocnice majú rekordne veľa pacientov

Na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády informuje premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister financií Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec o aktuálnom vývoji epidémie aj jej finančných dopadoch.

„Situácia na Slovensku je vážna, dalo by sa povedať, že až kritická. Dnes sme zaznamenali ďalší rekord hospitalizovaných, v nemocniciach je k dnešnému dňu hospitalizovaných 3 292 pacientov. Okolo 250 pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii a ďalšie desiatky sú na podporných ventilačných režimoch,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že situácia nie je stabilizovaná.

Dôvodom zlej situácie je podľa neho aj výskyt oveľa infekčnejšieho kmeňa z Anglicka. Podľa ministra je reprodukčné číslo tejto novej mutácie nad hodnotu 1, z toho dôvodu stúpa nárast infikovaných. Zmutovaný vírus sa už nachádza vo všetkých regiónoch Slovenska - na východe, v strede aj na západe.


Dnes nastavené opatrenia sú podľa Krajčího veľmi prísne v porovnaní s inými krajinami, podľa jeho slov ale stačiť nebudú. Premiér Matovič zároveň na konferencii tvrdí, že dopad nezakúpených AG testov je v podobe 4 300 zbytočných obetí a finančne ho odhaduje na 1 miliardu eur. 

Doteraz pritom zomrelo na koronavírus na Slovensku o 1300 menej ľudí - 3 007. Premiér zároveň navrhne ďalšie masívne plošné testovanie.

Zdroj: Facebook

Sledujte tlačovú konferenciu



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu