Turisti našli pri výstupe na Malý Kriváň vyčerpaného ležiaceho muža, ten odmietal pomoc záchranárov


Foto: Turisti našli pri výstupe na Malý Kriváň vyčerpaného ležiaceho muža, ten odmietal pomoc záchranárov Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 9. januára 2021 predpoludním narazila skupinka turistov počas výstupu na Malý Kriváň na ležiaceho muža, ktorý bol vyčerpaný, dezorientovaný a nebol schopný samostatného postupu. Muž ležal na chodníku v blízkosti sedla Priehyb.

Turisti ihneď kontaktovali tiesňovú linku Horskej záchrannej služby (HZS) „18 300“ a požiadali o pomoc. Muž bol navyše aj nepočujúci, čo značne komplikovalo až znemožňovalo komunikáciu s ním.

„Na pomoc odišlo 6 záchranárov HZS zo Štefanovej. Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti a zateplení, muža českej národnosti transportovali na nosidlách za istenia lanovou technikou Belskou dolinou k terénnemu automobilu a následne k privolanej sanitke RZP,“ spresňuje horská záchranná služba.

Český turista prevoz do zdravotníckeho zariadenia odmietol, záchranári ho preto previezli do Domu HZS v obci Štefanová, odkiaľ na vlastnú žiadosť pokračoval samostatne.

Horskí záchranári počas zásahu zistili, že na pomoc tomuto mužovi boli privolaní aj pred necelými dvoma mesiacmi a aj vtedy odmietal jej poskytnutie. O situácii bola informovaná polícia aj Veľvyslanectvo Českej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba