Od dnešného dňa sa môžu na vakcináciu v nemocnici v Žiline registrovať aj ďalšie profesie


Foto: Od dnešného dňa sa môžu na vakcináciu v nemocnici v Žiline registrovať aj ďalšie profesie

Počas prvých troch dní zaočkovali vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline takmer 600 zdravotníkov, Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky v súčinnosti s Národným centrom zdravotníckych informácií rozširuje kapacity termínov ako aj okruh osôb, ktoré sa môžu prihlásiť na očkovanie. 

Od dnešného dňa sa na očkovanie v Žiline môžu prihlásiť osoby v ďalších profesiách. Medzi ne patria zdravotnícki pracovníci, študenti zdravotníckych a nelekárskych odborov, ktorí počas štúdia prichádzajú do kontaktu s pacientom či zamestnanci domovov sociálnych služieb.

Očkovanie je dostupné aj pre terénnych sociálnych pracovníkov a zamestnancov záchrannej zdravotnej služby či mobilných odberových miest. Nateraz nemusí byť zoznam profesií konečný:

„Rezort zdravotníctva komunikuje s ďalšími ministerstvami o zadefinovaní povolaní patriacich pod kritickú infraštruktúru. Okruh ľudí, ktorí budú očkovaní v prvej vlne sa tak ešte upraví, resp. rozšíri o ďalšie zamestnania,“ informuje ministerstvo. K dnešnému dňu bolo zaočkovaných takmer 20-tisíc ľudí.

V prvej vlne sa aktuálne môžu prihlásiť 

• Zdravotnícky pracovník.
• Študent zdravotníckeho a nelekárskeho odboru, ktorý počas štúdia prichádza do kontaktu s pacientom.
• Zamestnanec obslužnej organizácie, ktorý vykonáva svoju činnosť v nemocnici.
• Zamestnanec zariadenia sociálnych služieb ( napr. domova sociálnych služieb).
• Terénny sociálny pracovník.
• Zamestnanec nemocnice, ktorý prichádza do kontaktu s pacientom.
• Zamestnanec záchrannej zdravotnej služby (dopravnej zdravotnej služby), ktorý prichádza do kontaktu s pacientom.
• Zamestnanec mobilného odberného miesta, ktorý prichádza do kontaktu s testovanou osobou. 

V tomto mesiaci príde 220-tisíc kusov vakcíny

K včerajšiemu dňu sa očkovalo už v 55 zariadeniach, ktoré sa postupne po preočkovaní vlastných zamestnancov transformujú na vakcinačné centrá. V Žilinskom kraji sa očkuje okrem žilinskej nemocnice aj v Martine, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Čadci, Trstenej a Dolnom Kubíne.

Ministerstvo zdravotníctva má pripravenú vakcinačnú stratégiu čo najrýchlejšieho zaočkovania našej populácie, ktorá závisí len od dostupnosti vakcín na našom území. Vakcinačné centrum má byť postupne v každom okrese, za január príde na Slovensko viac ako 208-tisíc dávok vakcíny Comirnaty od výrobcu Pfizer/BioNTech. 


„Predpokladá sa dovoz aj 11 tisíc pilotných dávok od firmy Moderna. Dúfam, že príde aj vakcína od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita,“ doplnil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Prvá dodávka vakcíny od spoločnosti Moderna, v počte 5 tisíc dávok, by mala prísť na Slovensko v pondelok 11. januára 2021.

Následne sa začne očkovať aj touto vakcínou. Ďalších šesťtisíc kusov od Moderny očakáva rezort o týždeň neskôr. Ministerstvo upozorňuje, že tak ako u iných liečiv, bude použitie konkrétnej vakcíny (od daného výrobcu) na rozhodnutí lekára.

Vykonaných bolo už viac ako 3,5 milióna testov, pribudlo vyše 70 mŕtvych

Za včerajší deň pribudlo v Žilinskom kraji 438 pozitívne testovaných RT-PCR alebo antigénnym testom. Celkovo na Slovensku je počet pozitívnych testov 2 980 formou RT-PCR a 3 634 antigénnymi testami.

V nemocniciach je hospitalizovaných 3 142 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2 921 ľudí. Na JIS je 215 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 248 osôb. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 71 prípadov.

Celkový počet úmrtí “na Covid” je 2 788 a celkový počet úmrtí “s Covidom” je 638. Pribudlo 3 107 vyliečených pacientov, celkovo sa z ochorenia zotavilo 141 490 ľudí.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 1 506 971, pričom takto bolo pozitívne testovaných 201 164 osôb. Celkový počet vykonaných Ag testov doteraz je 2 019 588, z čoho bolo pozitívne testovaných 122 616 osôb.

Aktuálny stav obsadenosti lôžok v nemocniciach v Žilinskom kraji. Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu