Župa chce v Bytčici do roku 2022 vybudovať sociálne zariadenie pre dočasné ubytovanie od 18 rokov


Foto: Župa chce v Bytčici do roku 2022 vybudovať sociálne zariadenie pre dočasné ubytovanie od 18 rokov
Galéria: 16 fotiek

Žilinský samosprávny kraj plánuje do roku 2022 vybudovať v mestskej časti Žilina - Bytčica dvojpodlažnú novostavbu, ktorá bude slúžiť pre dočasné ubytovávanie mužov a žien vo veku od 18 rokov. Projekt domov na polceste - Horizont má pomáhať najmä deťom z detských domovov po dovŕšení plnoletosti. V sociálnom zariadení im pomôžu so začlenením do bežného života a fungovaním.

Novostavba sociálneho zariadenia sa bude nachádzať na ulici Na Stanicu, v aktuálne spustenom obstarávaní predpokladá samospráva náklady na výstavbu vo výške viac ako 660-tisíc eur. Po dokončení v roku 2022 poskytne budova ubytovanie pre dvanásť klientov. Peniaze už v rozpočte podľa hovorkyne Martiny Remencovej už našli: 

„Žilinský samosprávny kraj počíta v rozpočte s dofinancovaním predmetného projektu z vlastných zdrojov. V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania, pričom predpokladaný začiatok realizácie hlavnej aktivity je plánovaný na marec 2021. Stavebné práce v rámci projektu by mali trvať 17 mesiacov, ich ukončenie predpokladáme v lete 2022. Realizácia celého projektu by mala byť ukončená do konca roka 2022.“ 

Domov na polceste budú podľa jej slov využívať klienti dočasne: „V súlade so zákonom o sociálnych službách pôjde o typ sociálnej služby, ktorá je poskytovaná na určitý čas fyzickej osobe v nepriaznivej sociálnej situácii, ktorá nemá zabezpečené ubytovanie po skončení poskytovania sociálnej služby v inom zariadení, po skončení náhradnej starostlivosti alebo po skončení ochrannej výchovy,“ doplnila Remencová.

Nové zariadenie bude organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, župa počíta so zamestnaním nových sociálnych pracovníkov. V domove na polceste - Horizont sa bude nachádzať šesť izieb a klienti budú mať k dispozícii spoločenskú miestnosť.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu