Pred policajným oddelením Žilina - Západ sa objavili sviečky a plagáty s odkazom na Lučanského


Foto: Pred policajným oddelením Žilina - Západ sa objavili sviečky a plagáty s odkazom na Lučanského

Na vstupe Obvodného oddelenia Policajného zboru Žilina - západ v centre mesta na Kuzmányho ulici sa počas noci objavili spomienkové predmety, ktoré odkazujú na bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Ten ako obvinený z prijímania úplatkov, ktorých výška údajne prekročila pol milióna eur, spáchal koncom roka samovraždu vo vyšetrovacej väzbe.

Mimoriadna udalosť sa stala živnou pôdou pre konšpirácie o tom, či Lučanský naozaj spáchal samovraždu. Pri žilinskej policajnej stanici sa nachádzajú okrem sviečok, vlajky Slovenskej republiky a čiernej vlaky, aj plagáty s hashtagom #allformilan a spájaním vedúcich predstaviteľov vlády so samovraždou.

Anonymný plagát menuje štyroch predsedov koaličných strán, ministra vnútra a ministra spravodlivosti: „Zomrel rukou vrahov vládnej koalície na čele s Matovičom, Mikulcom, Naďom, Kollárom, Remišovou a Sulíkom,“ píše sa v plagáte. V reakcii na mimoriadny ohlas a polemiku v spoločnosti zverejnilo Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky anonymizované materiály z oboch udalostí.

Udalosť prešetrí široká komisia vrátane šiestich poslancov, médií a zahraničnej účasti

Včera zároveň začala svoju činnosť devätnásťčlenná kontrolná komisia zriadený rezortom spravodlivosti, jej členovia sa stretli na svojom prvom zasadnutí.

„O zastúpenie v danej komisii prejavili záujem a svojich členov nominovali: Kancelária prezidenta SR, Národná rada SR, Kancelária Verejného ochrancu práv. Svoje zastúpenie v komisii má tiež Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Rovnako aj médiá. A je v nej aj medzinárodné zastúpenie,“ informuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 


Členovia kontrolnej komisie: 

  • Radovan Pala, poradca prezidentky pre oblasť práva a spravodlivosti
  • Juraj Krúpa, poslanec NR SR za OĽaNO
  • Petra Hajšelová, poslankyňa NR SR za SME RODINA
  • Milan Laurenčík, poslanec NR SR za SaS
  • Marián Saloň, poslanec NR SR za SMER-SD
  • Marian Kotleba, poslanec NR SR za Kotlebovci - ĽSNS
  • Denisa Saková, nezaradená poslankyňa NR SR
  • Tomáš Čitbaj, riaditeľ Sekcie odboru ochrany základných práv a slobôd Kancelárie verejného ochrancu práv
  • Anna Šabatová, bývalá členka CPT (Výbor Rady Európy na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania atrestania), bývalá ombudsmanka ČR, signatárka a hovorkyňa Charty 77
  • Monika Stanisława Płatek, poľská právnička, kriminalistka.Zameriava sa na trestné systémy, trestné a občianske právo. Bude pôsobiť ako externý expert komisie
  • Márie Lukasová, súčasná členka CPT, zamestnaná u Verejného ochrancu práv ČR. Bude pôsobiť ako externý expert komisie
  • Ján Petrovič, zástupca šéfredaktora a dlhoročný redaktor Aktuality.sk pre oblasť bezpečnosti, najmä polície a súdnictva
  • Dominik Huko, redaktor Pravdy, ktorý sa venuje sa justícii a obrane.
  • Richard Sviežený, generálny riaditeľ Sekcie trestného práva Ministerstva spravodlivosti SR 
  • Bronislav Pongrác, riaditeľ odboru väzenstva Ministerstva spravodlivosti SR
  • Pavel Zbojek, poradca ministerky spravodlivosti pre väzenstvo
  • Marián Danaj, podpredseda odborového zväzu Zboru väzenskej a justičnej stráže
  • Norbert Moravanský, súdny lekár a súdny znalec
  • Zuzana Lališová, Úrad pre dohľadnad zdravotnou starostlivosť

Z cely neexistuje kamerový záznam, pretože zákon nedovoľuje monitorovať obvineného 24 hodín, ak nejde o disciplinárny trest alebo chráneného svedka, akým Lučanský nebol. Existujú kamerové záznamy z chodby, ktoré sú k dispozícii vyšetrovateľom aj prokurátorom.

Ministerstvo zverejnilo aj úradný záznam k udalostiam z dňa 29. decembra, kedy Lučanský spáchal samovraždu. Z neho vyplýva priebeh udalostí, kedy o 16:30 hodine obvinený ešte zareagoval na nepravidelnú kontrolu a cez celový priezor reagoval zodvihnutím hlavy. O deväť minút neskôr už nereagoval na výzvu k odobratiu stravy.

„Pri výdaji večere v čase cca 16:39 h. som cez bufetové okienko vyzval menovaného na odobratie stravy. Menovaný ani na opakovanú výzvu nereagoval, cez bufetové okienko som videl, že nehybne leží na posteli. Nakoľko bol však na posteli pootočený nohami k oknu, kvôli plastovej zástavbe WC mu nebolo vidieť ani hlavu ani plecia,“ uviedol slúžiaci podpráporčík Jaroslav Vaško.

Spolu s kolegom následne vstúpili do cely a zistili, že Lučanský leží na bruchu s hlavnou tesne nad čelom postele, pričom okolo krku mal omotanú teplákovú bundu. Tá bola uviazaná o hornú konštrukciu poschodovej postele. Následne príslušníci stráže zalarmovali kolegov a obvineného resuscitovali.

Z úradného záznamu dňa 29. decembra 2020, kedy sa Lučanský pokúsil o samovraždu. Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR

Za uplynulý rok sa k 29. decembru 2020 pokúsilo spáchať samovraždu 41 odsúdených a obvinených, z toho boli dokonané tri pokusy. V samotnej prešovskej väznici, kde bol aj Lučanský, zaznamenali osem pokusov o samovraždu, ani jedna nebola dokonaná.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu