Na FRI UNIZA vyrobili za uplynulý rok 3500 ochranných štítov technológiou 3D tlače, pomohli partneri


Foto: Na FRI UNIZA vyrobili za uplynulý rok 3500 ochranných štítov technológiou 3D tlače, pomohli partneri

Lanský rok priniesol výzvy pre celú spoločnosť, vrátane vzdelávacích inštitúcií. Inak tomu nebolo ani na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline (FRI UNIZA), keďže celá univerzita musela zvládnuť prechod na dištančnú výučbu. “Fričkárov” čakalo aj zrušenie obľúbených fakultných eventov či vybavenie učební modernou technikou na hybridný spôsob výučby v roku 2021. 

„Jedna výzva však bola výnimočná. Spojila fakultu, učiteľov, študentov, partnerov z praxe, či širokú verejnosť, v snahe pomôcť našim zdravotníkom výrobou ochranných štítov technológiou 3D tlače. Vďaka tomu vznikol úspešný príbeh, na konci ktorého môžeme skonštatovať, že sa nám podarilo vyrobiť a bezplatne odovzdať zdravotníkom, lekárom, stomatológom, pracovníkom domovov sociálnych služieb, ozbrojeným zložkám, či jednotlivcom, celkovo 3500 ochranných štítov,“ dodáva Viliam Lendel, prodekan pre vzdelávanie. 

Na výrobu štítov pomocou 3D tlače sa podujali aj na FEIT - Fakulte elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity v Žiline, kde nimi zásobovali lekárov či domovy sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov. Videá z ich tlačenia streamovala fakulta naživo. Celkové náklady na výrobu štítu boli približne 5 eur. 

V oboch prípadoch výrazne pomohli okrem interných kapacít externí podporovatelia. Jednou z ciest pre pokrytie nákladov sa na FRI UNIZA stala zbierka cez crowdfunfing, kde sa podarilo vyzbierať úctyhodnú sumu:


„Celý úspešný príbeh bolo možné realizovať vďaka podporovateľom, ktorí neváhali a podporili nás a našich študentov. Touto cestou, po skončení roka 2020, by sme sa im chceli úprimne poďakovať. V prvom rade ďakujeme našim študentom, ktorí pripravili prvú fakultnú crowdfundingovú výzvu „Fakulta riadenia a informatiky UNIZA pomáha nemocniciam“. Vďaka podpore zamestnancov fakulty, samotných študentov, ale aj absolventov, či širokej verejnosti, sa podarilo vyzbierať úžasnú sumu 4713 EUR. ĎAKUJEME,“ dodal Lendel.

Projekt FRI podporili aj nadácie v podobe grantov - Grant sKORO NA všetko od Férovej nadácie O2 vo výške 2 000 EUR a podpora nadácie spoločnosti AVAST sumou 4 072,87 EUR v rámci nadačnej zbierky Avast Global Employees Matching Collection. Individuálne prispeli aj partneri Fakulty riadenia a informatiky UNIZA a klaster Z@ICT.  

Mapa pomoci zobrazuje miesta a inštitúcie, kde ochranné štíty z FRI UNIZA pomáhajú v boji s pandémiou Covid-19 

Zdroj: FRI UNIZA

Aj tento rok chce fakulta podľa prodekana pokračovať v tlači štítov. Ich výroba bude prebiehať nielen v rámci povinne voliteľného predmetu 3D tlač, kde je aktuálne zapísaných 120 študentov, teda maximálna možná kapacita. Spolu so študentami pracujú vyučujúci na nových verziách ochranných čeleniek.

„Niektoré verzie sú veľmi zaujímavé, vidíme v nich atraktívny a praktický potenciál. Pre veľký záujem zo strany stredoškolákov o túto problematiku sme pre nich pripravili online školu 3D tlače, na ktorú sa prihlásilo 180 stredoškolákov. Na záver by sme chceli poďakovať zdravotníkom za ich nasadenie. Veríme, že aj naše ochranné štíty im pomáhajú v boji s touto celosvetovou pandémiou. Sme hrdí na nich, ako aj na našich študentov, ktorí neváhali a nad rámec svojho voľného času sa zapojili do výroby prostredníctvom 3D tlače. Spolu sme to dokázali. ĎAKUJEME,“ uzavrel Lendel.  

Zdroj: FRI UNIZA


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu