Až dve pätiny opýtaných v žilinskom okrese nelikviduje olej ekologicky, ľudia by uvítali zber kefiek


Foto: Až dve pätiny opýtaných v žilinskom okrese nelikviduje olej ekologicky, ľudia by uvítali zber kefiek Foto: ilustračné

Separovanie sa stáva dôležitou spoločenskou témou a celý svet si kladie priority dôležité pre dosiahnutie udržateľného rozvoja. Nezaostáva ani Slovensko a Žilina, kde sa postupne dejú kroky k zlepšeniu triedenia odpadu a ekologických dopadov života. Od tohto mesiaca sú postupne v meste rozmiestnené koše na bioodpad.

Domácnosti v bytovkách a panelákoch zároveň dostali a dostanú od radnice aj štartovacie balíčky. Už predtým boli do rodinných domov distribuované kompostéry.

Názor ľudí na separovanie a ich skúsenosti v okrese Žilina zisťovali aj študentky Gymnázia bilingválneho v Žiline Timea Sučková, Miriama Čišecká, Viktória Knapcová a Lucia Lamošová. Na ich dotazník odpovedalo 199 respondentov:

„Pýtali sme sa ľudí v našom okolí ako veľmi si dajú záležať na tejto tematike a zároveň či sú spokojní s prístupom mesta alebo dediny. Výsledky do istej miery potvrdili naše obavy, čo im neuberá na relevantnosti, práve naopak. Z 200 respondentov zo Žilinského okresu nám 199 z nich povedalo, že separujú, a konkrétne aj v akom množstve. Pri otázke či sú spokojní s prístupom nášho mesta ku separácii a recyklácii odpadu, iba 39% respondentov odpovedalo kladne,“ spresňuje štvorica študentiek.

Respondenti vidia priestor na zlepšenie separácie v pridaní miest, kde by sa dal separovať odpad. Napríklad v centre Žiliny úplne koše na separovanie chýbajú.

Z odpovedí vyplynulo, že obyvatelia okresu by privítali častejšie vynášanie odpadu či viac miest na zber použitého oleja. Až dve pätiny z nich sa priznali, že oleje nikde neodovzdávajú, ale vylievajú ich do umývadla, či záhrady. 


„Pri otázke ohľadom zaobchádzania s použitým olejom iba 18% opýtaných odpovedalo, že si dávajú záležať, aby s ním naložili ekologicky. Riešením by mohli byť spaľovne olejov produkujúce tepelnú energiu. Tieto spaľovne by ale museli byť vybavené najnovšími filtračnými technológiami. Príkladom by nám mohli ísť mestá ako Viedeň či Kodaň, kde takéto spaľovne fungujú spoľahlivo, sú architektonicky zasadené do mesta a zároveň nenarúšajú životy občanov,“ dodávajú študentky.

Jednou z otázok v dotazníku bola aj tá na poznateľnosť takzvaných “zero waste” obchodov. V nich je možné nakúpiť zvolené množstvo produktov do vlastnej nádoby, čím dochádza k menšiemu zaťaženiu životného prostredia obalmi. V Žiline sa aktuálne nachádzajú tri bezobalové obchody.

„Z výsledku nášho prieskumu vyplýva, že takéto obchody sú málo známou novinkou. Iba tri percentá respondentov ich navštevuje pravidelne a 30 percent ich navštevuje príležitostne. Hoci sa bezobalové obchody nachádzajú aj v našom okrese, ľuďom nie sú tak známe ani tak prístupné ako ostatné obchody s potravinami či drogériou. Keby obyvatelia okresu Žilina viac využívali tieto obchody, znížilo by to počet vyhodených obalov. Hoci by to bol len malý krok vpred, je to dobrý začiatok. Na to aby ich však využívali museli by byť viac prístupné, a podľa niektorých respondentov aj lacnejšie,“ uzatvárajú výsledky projektového zisťovania študentky. Výstupom ich práce je aj infografika pre správne separovanie.


Zdroj: študentky GBZA



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu