AKTUÁLNE: Situácia na Slovensku je vážna, od polnoci sa sprísňujú opatrenia na tvrdý lockdown


Foto: AKTUÁLNE: Situácia na Slovensku je vážna, od polnoci sa sprísňujú opatrenia na tvrdý lockdown

Inštitút zdravotných analýz (IZA) na základe aktuálnych údajov odporučil okamžité sprísnenie opatrení a znovuzavedenie celoplošného testovania. Nedodržiavanie odporúčaní a opatrnosti pri stretávaní sa v domácnostiach vychádza ako najzásadnejší epidemiologický problém.

Podľa premiéra Igora Matoviča v nemocniciach masovo pribúdajú práve starí rodičia, ktorých prišli na sviatky navštíviť deti. Pre výrazne zhoršenú situáciu zvolal na dnešný deň o 15:00 hod. mimoriadne zasadnutie vlády, kde sa budú prijímať opatrenia, ktoré začnú platiť od dnešnej polnoci a niektoré v nasledujúcich hodinách a dňoch.

Najzásadnejšou zmenou je zrušenie akýchkoľvek domácich návštev a vytváranie tzv. bublín. Budú tiež zavreté všetky lyžiarske strediská a menia sa aj podmienky pre hotely. Už ubytovaní hostia môžu zostať, bez možnosti predĺžiť si pobyt a zároveň hotel nesmie prijať nových hostí.

Na Slovensku za uplynulý deň (30. decembra 2020) pribudlo celkom 6 315 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov a 5 954 pozitívne testovaných osôb antigénnymi testami. Spolu tak evidujeme 12 269 nových prípadov za jeden deň.

V nemocniciach aktuálne leží viac ako 2 500 pacientov, z ktorých je 280 ventilovaných na prístrojoch. Postupne sa zmenšuje počet lôžok s kyslíkom, tých je momentálne voľných už len 580.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Nitrianskom kraji, nasleduje Žilinský kraj, Trenčiansky, Trnavský, Prešovský, Bratislavský, Banskobystrický a Košický.

Aktualizácia

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je situácia v nemocniciach veľmi vážna, až kritická. K 11. januáru sa predpokladá, že bude hospitalizovaných až 3 600 pacientov, z ktorých bude na ventilácii až vyše 300 osôb. K dnešnému dňu je práceneschopných viac než 3-tisíc zdravotníckych pracovníkov.


V čase od 24. decembra do 31. decembra vykonali posádky záchranných zdravotných služieb viac ako 1 400 výjazdov k pacientom. Zdravotnícky personál je na hranici svojich síl a možností.

Zatiaľ nedošlo k zrušeniu tzv. rodinných bublín, minister zdravotníctva však prosí ľudí, aby sa s nikým nestretávali, pokiaľ to nie je úplne nevyhnutné.

Od 1. januára 2021 - 05:00 hod platia nasledovné opatrenia:

  • zákaz akýchkoľvek návštev
  • zatvorenie lyžiarskych stredísk
  • zákaz ubytovania nových hostí v ubytovacích zariadeniach
  • zákaz otvoriť kostoly pre verejnosť
  • zákaz konzumovať jedlá v exteriéri prevádzok
  • pobyt v prírode len v rámci okresu
  • zamestnanie len formou home office (vzhľadom na povahu sú výnimky)

Výnimky zo sprísnených opatrení:

  • cesta do zamestnania podľa výnimky
  • cesta v nevyhnutnom rozsahu (potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o zvieratá, venčenie zvierat do 1 000 metrov od bydliska, pohreb, čerpacia stanica, pošta, banka, vyzdvihnutie jedla cez okienko)
  • cesta na testovanie (PCR / AG)

Zamestnanci, ktorí nemôžu vykonávať prácu formou home office musia mať od zamestnávateľa potvrdenie na cestu do práce.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu