Tiesňová linka 155 čelí obrovskému náporu, operátori zverejnili naliehavú prosbu verejnosti


Foto: Tiesňová linka 155 čelí obrovskému náporu, operátori zverejnili naliehavú prosbu verejnosti Foto: ilustračné

Tiesňová linka 155 čelí v týchto dňoch obrovskému náporu, nielen operátori ale aj mnohí záchranári a zdravotníci sú už na pokraji síl. Nemocnice sa postupne čoraz viac zapĺňajú pacientmi a veľká časť personálu nemôže pre ochorenie COVID-19 nastúpiť do práce. 

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby zverejnilo na sociálnej sieti príspevok, v ktorom prosí verejnosť, aby v súčasnej situácii nezneužívala linku 155. Kontaktovať tiesňovú linku sa odporúča len v prípadoch, kedy ide o život alebo hrozí vážne poškodenie zdravia.

„Ak nejde o život alebo vážne poškodenie zdravia, kontaktujte obvodného lekára, ak má dovolenku, niekto ho zastupuje. A najmä, chráňte sa a dbajte o svoje zdravie. Ak ste chronickí pacienti, dodržiavajte liečbu. Buďte zodpovední a správajte sa nad rámec prijatých opatrení. Žiadne návštevy. Majte osobný tvrdý lockdown,“ uvádzajú operátori na sociálnej sieti.


Zároveň vyzývajú všetkých volajúcich, aby vždy hovorili pravdu. Niektorí ľudia zvyknú pri volaní na tiesňovú linku uviesť nepravdivé informácie, aby si zaistili príchod lekára či zdravotníka domov. Množstvo ľahkých zdravotných komplikácií pritom dokážu riešiť konzultáciou so svojim lekárom či návštevou pohotovostnej služby.

„Keď vyšleme posádku k prípadu, ktorý nie je vážny, záchranári môžu chýbať pri pacientovi, bojujúcemu o život. Ktorý sa dusí, nemôže dýchať. Ktorý má infarkt. Mŕtvicu. Je v bezvedomí. Má ťažký úraz a masívne krváca. Tým pacientom môže byť niekto z Vašich blízkych. Pokojne aj Vy.“ 

Svojim prístupom môžeme veľkou mierou odbremeniť nielen operátorov ale aj zdravotníkov a záchranárov. Náročná situácia, ktorú na Slovensku zažívame, spôsobuje preťaženie všetkých pracovníkov v zdravotníckom sektore. Berte túto skutočnosť do úvahy pri vytáčaní čísla 155.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu