Dnes zaočkovali prezidentku a ďalších ministrov, vakcínu dostali aj prví zdravotníci


Foto: Dnes zaočkovali prezidentku a ďalších ministrov, vakcínu dostali aj prví zdravotníci Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Na Slovensku pokračuje už druhý deň očkovanie novou vakcínou proti koronavírusu. V sobotu 26. decembra bol ako prvý zaočkovaný lekár, vedec a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry. Druhú očkovaciu látku dostal minister zdravotníctva Marek Krajčí, po ktorom nasledoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Vakcína zabezpečí obrannú reakciu v prípade stretnutia s vírusom. Nie je vylúčené, že tak, ako v prípade každého iného lieku, sa niektorým môžu po očkovaní objaviť vedľajšie účinky ako začervenanie v mieste vpichu alebo zvýšená teplota, nechutenstvo či únava. Ide o predpokladanú reakciu, ktorá za pár dní pominie.

Očkovanie pokračovalo aj počas dnešného dňa, kedy dostala vakcínu prezidentka Zuzana Čaputová, ministerka kultúry Natália Milanová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling, minister práce Milan Krajniak, minister dopravy Andrej Doležal, podpredseda NR SR Juraj Šeliga a náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.


„Dôverujem vedeckému poznaniu a znamená to, že považujem vakcínu za tú najlepšiu cestu, ako sa z tejto situácie môžeme dostať von. Verím, že je to nádych slobody. Na otázky, ktoré vznikajú, som sa snažila počúvať hlasy odborníkov, ich argumenty, vysvetlenia,“ uviedla pred očkovaním prezidentka Zuzana Čaputová.

Očkovanie prebieha zatiaľ v štyroch nemocniciach - v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a Košiciach. Vakcína sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup medzi prvým a druhým podaním je 21 dní. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR