Prvé vakcíny proti COVID-19 dnes dostali Vladimír Krčméry, minister zdravotníctva a hlavný hygienik


Foto: Prvé vakcíny proti COVID-19 dnes dostali Vladimír Krčméry, minister zdravotníctva a hlavný hygienik Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Dnes 26. decembra 2020 bol v priamom prenose na Slovensku zaočkovaný proti koronavírusu lekár, vedec a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry. Stal sa tak úplne prvým Slovákom, ktorý dostal očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19.

Druhú očkovaciu látku dostal minister zdravotníctva Marek Krajčí, po ktorom nasledovali členovia konzília odborníkov a zdravotníci patriaci do kritickej infraštruktúry štátu. V nedeľu 27. decembra bude očkovanie pokračovať, vakcínu dostanú ďalší ministri aj prezidentka Zuzana Čaputová.

„Demonštrujú tak sami na sebe to, čo ukázali najskôr klinické štúdie a potom milióny zaočkovaných po celom svete: táto vakcína je bezpečná a predstavuje pre nás nielen nádej, ale konkrétnu cestu, ako môže Slovensko zvíťaziť proti Covidu,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva SR.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí vyhlásil, že je veľmi rád, že prvým zaočkovaným bude profesor Vladimír Krčméry, ktorý bojoval s mnohými epidémiami po celom svete. Medzi prvých ľudí na Slovensku, ktorí sa dali zaočkovať proti COVID-19, patrí aj hlavný hygienik Ján Mikas.



„Dnes sme začali využívať dosiaľ najsilnejší nástroj proti COVID-19. Na vakcíne, ktorá dnes v prvej várke dorazila na Slovensko, pracovali tímy svetových expertov. Prešla klinickými skúškami a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu platné v Európskej únii,“ uviedol na sociálnej sieti.

Vakcína zabezpečí obrannú reakciu v prípade stretnutia s vírusom. Nie je vylúčené, že tak, ako v prípade každého iného lieku, sa niektorým môžu po očkovaní objaviť vedľajšie účinky ako začervenanie v mieste vpichu alebo zvýšená teplota, nechutenstvo či únava. Ide o predpokladanú reakciu, ktorá za pár dní pominie.

„Očkovanie proti COVID-19 bude dobrovoľné. Vakcíny budú na Slovensko dovážané postupne. Budú sa môcť zaočkovať zdravotníci, seniori aj ostatná populácia. Prosím, využime túto jedinečnú možnosť ochrany pred COVID-19. Každý z nás môže týmto prispieť k návratu do normálneho života, ktorý nám všetkým tak chýba,“ dodal hlavný hygienik.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR