VIDEO: Žilinská flautistka Ajna Marosz zvíťazila za Slovensko vo Virtuosi V4+


Foto: VIDEO: Žilinská flautistka Ajna Marosz zvíťazila za Slovensko vo Virtuosi V4+ Foto: Pavol Stiller

Počas posledných predvianočných týždňov prebiehala na televíznych obrazovkách súťaž o „superstar“ klasickej hudby mladých hudobníkov Virtuos V4+, ktorej sa zúčastnili talenty krajín Vyšehradskej štvorky a Srbska. Svoje šťastie v súťaži skúsila aj trinásťročná Ajna Marosz z Podhoria pri Žiline.

Hrou na zobcovú flautu napokon prešla všetkými kolami a zo Slovenska sa stala víťazkou televíznej talentovej show. Trinásťročná hráčka tak naplnila jedno z predsavzatí, s ktorým sa do súťaže prihlásila - dokázať ľuďom, že zobcová flauta je plnohodnotný nástroj, ktorý dokáže vzbudiť veľké emócie.

Ajna svojím umením nie je Žilinčanom neznáma. Pred rokom na seba žiačka ZUŠ L.Árvaya z triedy Pavla Stillera upozornila obrovským úspechom, keď vyhrala medzinárodnú súťaž v Amsterdame ORDA 2019. Hneď na to sa predstavila domácemu publiku svojím výkonom v Sammartiniho koncerte so Štátnym komorným orchestrom v Dome umenia Fatra. 

„Keďže počas prvej vlny epidémie sme my muzikanti stratili možnosť verejne vystupovať a odpadli i všetky súťaže, rada som prijala výzvu zúčastniť sa Virtuózov,“ hovorí Ajna.


Víťazstvo je vstupenkou na svetové pódiá

Na základe poslanej nahrávky bola následne predvolaná na kasting, z ktorého vzišli štyria zástupcovia Slovenska v hlavnej časti súťaže. Žilinská flautistka medzi nimi nechýbala. Nasledovalo najdôležitejšie kolo, semifinále. V ňom bol súperom Ajny napriek svojmu mladučkému veku svetovými pódiami preverený virtuóz, huslista Theo Gertler.

„Theo je naozaj vynikajúci, vôbec som si nepripúšťala, že by som cez neho mohla prejsť“. O to väčšie prekvapenie a nadšenie sa dalo vyčítať v Ajniných očiach pri vyhlasovaní výsledkov o postup do posledného kola. Vo finále Ajna strhujúcim spôsobom zahral poslednú časť zo skladby súčasného autora Richarda Harveyho „Concerto incantato“. 

Napriek tomu, že jej v ceste k víťazstvu stála úžasná speváčka Alžbeta Reháková, bolo to meno Ajny Marosz, ktoré zaznelo pri vyhlásení slovenského víťaza Virtuosi V4+. Ajna Marosz víťazstvom získala možnosť vystupovať na svetových pódiách so špičkovými telesami.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu