Prihlášku Žiliny na Európske mesto kultúry chystali rok, do prípravy sa zapojilo 250 ľudí


Foto: Prihlášku Žiliny na Európske mesto kultúry chystali rok, do prípravy sa zapojilo 250 ľudí Foto: Mesto Žilina

V polovici decembra bola oficiálne odovzdaná prihláška do výzvy Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 za mesto Žilina, šesťdesiatstranový dokument s ručne vyrobeným obalom pripravoval projektový tím celý rok. Žilina kandiduje s dôrazom na príbeh a potenciál mesta zakotvený v kráse okolitej prírody, silnej priemyselnej tradícii a jedinečnosti príbehov definujúcich spoločnú identitu. 

„Dokument prihlášky je graficky spracovaný do tlačenej publikácie spolu s ručne vyrobeným obalom z lokálnych recyklovaných materiálov, vizuálne spracovanie je od grafického štúdia ALTELIER. Príprava na kandidatúru začala hneď po zverejnení výzvy Ministerstvom kultúry v decembri 2019, oficiálne bola kandidatúra schválená mestským zastupiteľstvom mesta Žilina vo februári 2020. Odvtedy bol zostavený hlavný projektový tím, ktorý intenzívne pracoval na príprave prihlášky,“ vysvetlila Martina Buzgóová z tímu pre prípravu kandidatúry EHMK 2026.

Zapojili vedúce osobnosti kultúry aj bežných obyvateľov

Okolo troch hlavných programových pilierov je vystavaných viac ako 130 kultúrno-umeleckých projektov. Celú prípravu viedol redakčný tím, zložený zo šiestich ľudí a ďalších troch grafických dizajnérov štúdia ALTELIER. V práci im pomáhali aj ďalšie osoby - editor, externý konzultant či kontaktné osoby v kľúčových partnerských organizáciách a v partnerských mestách.

Na prihláške participovalo v nejakej forme až 250 ľudí zo Žiliny, žilinského regiónu aj partnerských miest. Pomáhali v rôznych fázach participatívnych procesov a na stretnutiach. Do prípravy sa tak zapojili predstavitelia kľúčových inštitúcií kultúrnej a kreatívnej scény. Svoje slovo mohli povedať aj obyvatelia: 


Obyvatelia mali možnosť vyplniť na webovej stráne Žilina 2026 dotazník, ktorý sa ich pýtal na preferencie a názor v oblasti kultúrnej ponuky v meste - tu sme obdržali takmer 250 odpovedí. Zároveň sme pri príprave programu nadviazali spoluprácu na konkrétnych projektoch s vyše 70 partnerskými organizáciami zo zahraničia či mestami, ktoré niesli alebo budú v najbližších rokoch niesť titul Európske hlavné mesto kultúry,“ doplnila M. Buzgóová. 

Víťaza spoznáme v budúcom roku, prioritou je teraz postup do druhého kola

Kandidatúru ohlásili verejne viaceré mestá ako Trenčín, Nitra, Trnava, Martin, Hlohovec, Prešov či Banská Bystrica. Presný počet miest bude známy po vyhodnotení prihlásených miest zo strany ministerstva. Aj keď si projektový tím verí v kvalite spracovania prihlášky, vzhľadom na to, že obsah prihlášok konkurencie nie je známy, šance na výhru si netrúfajú odhadnúť odhadnúť:

„Prihláška bola spracovaná kvalitne a seriózne, veľký dôraz bol kladený na to, aby koncept prihlášky nebol vytvorený za zatvorenými dverami v úzkom kruhu niekoľkých osôb, ale aby skutočne vychádzal z potrieb obyvateľov a kultúrnych inštitúcií v meste. Témy pripravovaného programu taktiež odzrkadľujú unikátny lokálny kontext v kombinácií so silným európskym rozmerom. Projektový tím verí, že šanca Žiliny uspieť je reálna, momentálne sa sústredí hlavne na postup do 2. kola súťaže, kde budú spomedzi všetkých kandidátskych miest vybrané 3-4 mestá,“ vysvetlila Martina Buzgóová.

Začiatkom februára čaká všetky kandidátske mestá prezentácia pred medzinárodnou porotou, ktorá vyberie mestá postupujúce do 2. kola súťaže. Tie budú mať čas zrevidovať a detailnejšie rozpracovať svoju prihlášku do konca augusta 2021, kedy sa zopakuje proces prezentácie pred porotou. Mesto s titulom EHMK 2026 bude na Slovensku známe do konca roka 2021.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu