AKTUÁLNE: Vláda schválila sprísnenie opatrení, zákaz vychádzania už od 19. decembra


Foto: AKTUÁLNE: Vláda schválila sprísnenie opatrení, zákaz vychádzania už od 19. decembra

Na rokovaní vlády dnes rozhodli o nových opatreniach pre boj s koronavírusom, sprísnenie aktuálne platných nariadení nás čaká už skôr. Pôvodne mal zákaz vychádzania nastať 21. decembra, nakoniec ho vláda posúva skôr o dva dni na 19. decembra 2020.

„V tento deň sa zavrú všetky obchody s výnimkou tých, ktoré sú potrebné na zabezpečenie základných potrieb občanov Slovenskej republiky. Chcem apelovať, aby občania dodržiavali počas zákazu nariadenie a stretli sa maximálne s jednou ďalšou domácnosťou. Aby sa stretli maximálne dve domácnosti,“ minister zdravotníctva Marek Krajči s tým, že zákaz bude mať veľké množstvo výnimiek. 

Sviatky sú podľa slov ministra nebezpečné pre šírenie vírusu. „Vidíme to aj teraz, že mnohí nedodržujú rozostupy. Vďaka zatvoreniu obchodov už od soboty nám dva dni pred Vianocami zarobia na ďalšie štyri dni slobody.“

Výdajné miesta bude možné navštíviť

Uznesenie spresnil podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý:Vláda dnes schválila návrh na rozšírenie ďalších opatrení vlády. Zákaz začína platiť 19. decembra o 5:00 hodine ráno a platia z neho niektoré výnimky,“ dodal Holý. Zákaz by mal platiť do 10. januára 2020.

Povolená bude cesta do zamestnania, na výkon podnikania či inej obdobnej činnosti. Uznesenie vlády obsahuje aj časť, v ktorej vláda odporúča zamestnávateľom, aby všade, kde je to možné, nariadili prácu z domu.

Výnimkou bude aj cesta na nákup potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, krmív a potrieb pre zvieratá, starostlivosť o deti a domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt, novín, tlačovín, cesta do optiky, banky, poisťovne a na servis bicyklov. Vždy by sa malo jednať o cestu do najbližšej predajne od miesta bydliska.

Vianočné nákupy vláda nechcela ohroziť a preto bude výnimka platiť aj na cestu na výdajné miesto zásielkových obchodov a e-shopov. „Pokiaľ si niekto objedná tovar cez internet, prevádzka mu bude môcť tovar vydať pri pulte alebo inom obdobnom mieste, aj keď bude zatvorená,“ dodal Holý.


Dochádzanie do rekreačnej nehnuteľnosti povolia

Výnimkami bude aj individuálny šport a pobyt v prírode. Aj po opustení obydlia vďaka výnimke vláda žiada, aby ľudia nevytvárali skupinky a dodržiavali opatrenia, ktoré minimalizujú riziko prenosu koronavírusu.

Ďalšie výnimky zo zákazu vychádzania budú špecifikované v uznesení vlády. Počas zákazu vychádzania sa domácnosti musia rozhodnúť, s ktorou ďalšou domácnosťou sa chcú stretávať počas celého obdobia platnosti zákazku vychádzania. 

Cestu za účelom rekreácie členmi spoločnej domácnosti a inej zvolenej domácnosti je možné vykonať, takže pobyty na chatách a rekreačných zariadeniach budú môcť dve spoločné domácnosti realizovať.

Sledujte tlačovú konferenciu




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu