Od nedele platí nový grafikon, zmeny v cestovnom poriadku nastali aj v Žilinskom kraji


Foto: Od nedele platí nový grafikon, zmeny v cestovnom poriadku nastali aj v Žilinskom kraji Foto: ZSSK

V nedeľu 13. decembra 2020 vstúpil do platnosti nový cestovný poriadok pre rok 2020/2021, zmeny nastali aj v Žilinskom kraji. Ako sme informovali pred niekoľkými dňami, spoj do Bratislavy bude o tri minúty kratší a cestujúci v našom kraji sa môžu tešiť aj na postupné nasadzovanie nových vlakových jednotiek na regionálne trate. 

K zmenám dochádza aj v súvislosti s modernizáciou uzla Žilina. Zároveň pribudli priame spojenia Vrútok s Prievidzou. Prehľad zmien nájdete nižšie. ZSSK v Žilinskom samosprávnom kraji zastavuje v 104 staniciach/zastávkach a prevádzkuje dopravu na 373 kilometroch železničných tratí. 


Linka Žilina – Čadca – (Mosty u Jablunkova) (trať 127)

Zastaralé súpravy budú postupne nahradené novými jednopodlažnými elektrickými jednotkami (EJ) série 660 a 661. Vlaky kategórie Os vlaky budú po novom odchádzať zo Žiliny smerom do Čadce v čase xx:47 (t. j. o minútu skôr).   Počas nosnej časti dňa budú v pracovných dňoch osobné vlaky premávať v hodinovom takte. 

V čase dopravných špičiek sú vedené doplnkové vlakové spojenia Os a REX, ktoré zabezpečujú atraktívnu ponuku v hlavných smeroch prúdenia cestujúcich. Vlaky REX sú naviazané ako priame súpravy na existujúce trasy regionálnych vlakov premávajúcich na trati Skalité-Serafínov – Čadca a zabezpečujú návoz do Žiliny a do priemyselného parku v Kysuckom Novom Meste.  

Ponuku spojení počas dňa dopĺňajú medzinárodné expresné vlaky a rýchliky v smere/zo smeru Praha, ktoré zastavujú v Kysuckom Novom Meste a v Čadci. V stanici Čadca je pre cestujúcich z liniek Čadca – Turzovka – Makov výhodné napojenie na vlaky Žilina – Čadca, v čase dopravných špičiek sú vedené priame vlaky Skalité – Žilina. 

Spojenie linky s Českou republikou zabezpečuje okrem expresných vlakov a rýchlikov aj 14 medzištátnych regionálnych spojení. V cestovnom poriadku sú na traťovom úseku uvedené 4 nové spojenia (Os a REX vlaky) s označením „Ide odo dňa vyhlásenia“. Vlaky sú plánované na základe dohody medzi ZSSK, VÚC a MDV SR a zavedené budú až po termíne doriešenia financovania plánovaných spojení zo strany MDV SR (vlaky teda nebudú vedené od 13. 12. 2020). 

Linka Žilina – Liptovský Mikuláš – (Štrba) (trať 180) 

Od začiatku platnosti nového cestovného poriadku dochádza na traťovom úseku Žilina – Štrba v súvislosti s plánovanými výlukovými prácami v uzle Žilina (realizuje ich manažér infraštruktúry Železnice Slovenskej republiky – ŽSR) k nasledovným zásadným zmenám:

o systémové regionálne vlaky budú predchádzané rýchlikmi v železničnej stanici Kraľovany (dnes Turany),
o predĺži sa jazdná doba medzi Žilinou a Vrútkami z 19 na 25 minút,
o vybrané osobné vlaky budú v úseku Žilina – Vrútky premávať častejšie: 

Os 3405 (Žilina 05:45 – Vrútky 06:10/06:11 – Liptovský Hrádok 07:36),
Os 3966 (Liptovský Mikuláš 12:39 – Vrútky 14:01/14:03 – Čadca 15:10),

vlaky premávali v pracovné dni okrem školských prázdnin, po novom pôjdu v úseku Žilina – Vrútky každý pracovný deň,vybrané osobné vlaky nebudú vedené, prípadne bude skrátená ich trasa:

Os 3471 (Žilina 09:48 – Vrútky 10:07) bude zrušený,
Os 3442 (s odchodom z Litovského Mikuláša o 05:02 bude premávať len po Vrútky (príchod o 06:11), kde bude zabezpečený prestup na vlak REX 1750 smer Žilina (odchod z Vrútok o 06:20). V tejto súvislosti bude vlak REX 1750 zastavovať vo Varíne a v Nezbudskej Lúčke – Strečno.

Viaceré spojenia budú vedené ako priame do/z Čadce. Počas rannej a popoludňajšej špičky budú vlaky na linke premávať v 30-minútovom až hodinovom intervale, v iných časoch prevažne v 2-hodinovom intervale. Podobne ako na Kysuciach, aj tu budú postupne zastaralé súpravy nahradené novými jednopodlažnými EJ série 660 a 661. 

Linka Žilina – (Trenčín-Zlatovce) (trať 120) 

Na traťovom úseku Púchov – Považská Bystrica pokračujú výlukové práce realizované ŽSR, ktoré majú dopad na pravidelnosť a rozsah dopravnej ponuky v úseku. Elektrické poschodové jednotky (EPJ) budú postupne nahradzované novými jednopodlažnými EJ série 660 a 661.  


V čase rannej a popoludňajšej špičky pôjdu prímestské vlaky v hodinovom intervale. Ponuku doplnia aj diaľkové vlaky linky Bratislava – Žilina – Košice.

Linka Žilina – Rajec (trať 126) 

Vlaky budú v čase rannej aj popoludňajšej špičky premávať v hodinovom intervale, v ostatných časoch v 2-hodinovom intervale.

Menia sa časové polohy vlakov:
o odchod vlakov zo Žiliny bude o xx:43, 
o odchod vlakov z Rajca bude okrem rannej špičky o xx:28.   

Počas pracovných dní bude na linke premávať spolu 23 osobných vlakov, ktoré budú vedené prevažne k diaľkovým spojeniam na
smer/zo smeru Bratislava. Dopravu v plnom rozsahu zabezpečia modernizované motorové jednotky 813/913 (tzv. Bagety). 

Linka Čadca – Makov (trať 128) 

V čase rannej a popoludňajšej špičky budú vlaky na linke premávať v hodinovom intervale. V železničnej stanici Čadca budú pre cestujúcich zabezpečené prípoje do/zo Žiliny. Počas pracovných dní bude na linke premávať celkom 24 osobných vlakov. Na trati ostanú jazdiť modernizované motorové jednotky 813/913. 

Linka Čadca – Skalité – Zwardoň (trať 129) 
Dochádza k drobným posunom odchodov vybraných vlakov. Na linke bude počas pracovných dní premávať spolu 16 osobných vlakov. Vzhľadom na obmedzený rozsah dopravy je prioritou priame prepojenie so Žilinou a s Kysuckým Novým Mestom v čase rannej a popoludňajšej špičky.

V Čadci budú súčasne zabezpečené nadväzujúce spojenia na regionálne vlaky na smer/zo smeru Makov a Česká republika. V cestovnom poriadku sú na traťovom úseku uvedené 4 nové spojenie (Os vlaky) s označením „Ide odo dňa vyhlásenia“. Vlaky sú plánované na základe dohody medzi ZSSK, VÚC a MDV SR a zavedené budú až po termíne doriešenia financovania plánovaných spojení zo strany MDV SR (vlaky teda nebudú vedené od 13. 12. 2020). 

Linka Vrútky – Horná Štubňa (trať 170) 

Osobné vlaky budú na linke premávať v čase rannej a popoludňajšej špičky v hodinovom intervale s jedným vloženým spojením ráno v smere do Vrútok a s jedným vloženým vlakom popoludní z Vrútok v smere Martin a Horná Štubňa, ktoré zahustia interval na 30 minút. Mimo špičky budú vlaky premávať v 2-hodinovom intervale. 

Vo Vrútkach budú zabezpečené nadväzujúce spojenia na diaľkové vlaky v smere Žilina, Bratislava a Košice, ako aj na regionálne vlaky v smere Liptovský Mikuláš a Žilina.

Rozšíri sa ponuka priamych spojení Vrútok s Prievidzou. Na linke bude počas pracovných dní premávať spolu 29 osobných vlakov. Ponuku spojení doplnia diaľkové vlaky Zvolen – Banská Bystrica – Žilina – Praha.  

Linka Kraľovany - Trstená (trať 181) 

Na linke budú v čase dopravnej špičky premávať osobné vlaky v hodinovom intervale, mimo špičky v 2-hodinovom intervale.  Vlaky budú vedené s prioritou prepojiť Oravu s krajským mestom Žilina a s Bratislavou so snahou minimalizovať prestupné časy na nadväzné spojenia v Kraľovanoch. Počas pracovných bude na linke jazdiť spolu 24 osobných vlakov.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ZSSK