Žilinská univerzita v Žiline dostane nové logo, verejnosti ho predstavia budúci rok


Foto: Žilinská univerzita v Žiline dostane nové logo, verejnosti ho predstavia budúci rok Foto: UNIZA

Logo Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) a jej fakúlt od akademického sochára Miroslava Pribiša od septembra budúceho roku nahradí nové, ktoré je výsledkom verejnej súťaže a bude aj súčasťou nového vizuálneho štýlu. Logo bolo prezentované na zasadnutí Akademického senátu UNIZA dňa 30. novembra 2020. 

 Súčasné logo univerzity pochádza z polovice šesťdesiatych rokov a symbolizuje mladosť a rozlet študentov. V logách fakúlt sa nachádzajú vlastné insígnie, prepája ich však vonkajší kruhopis s textom ŽILINSKÁ UNIVERZITA - UNIVERSITAS SOLNENSIS.

„Autorizované logo UNIZA obsahuje figurálnu vnútornú časť s motívom vznášajúcej sa obnaženej mladej ženy s ratolesťou a okrídleným železničným kolesom v spodnej časti. Medzi vnútorným kruhopisom - Vysoká škola dopravná Žilina a okrídlenou ženou sa nachádza signatúra autora RP. Vonkajší kruhopis tvorí nápis ŽILINSKÁ UNIVERZITA - UNIVERSITAS SOLNENSIS,“ popisuje logo univerzita na webe.

Nové logo bude univerzita podľa prorektora pre medzinárodné vzťahy a marketing prof. Ing. Jozefa Ristveja, PhD., používať od budúceho roka. Dizajnmanuál predstavia verejnosti v jeho prvej polovici:

„Momentálne s autorskou dvojicou Matejom Lackom a Bohušom Kubinským komunikujeme. Do konca januára majú umeleckí autori loga dodať dizajnmanuály. Po tomto termíne, vo februári 2021, budeme verejnosť následne informovať. Nové logo bude súčasťou jednotného vizuálu UNIZA, ktorý budeme používať od 1. septembra 2021.“ 


Študentom povolili merania, experimenty a skúšky za prísnych podmienok

Rektor Žilinskej univerzity v Žiline Jozef Jandačka včera vydal dodatok k príkazu, podľa ktorého univerzita dovolí študentom končiacich ročníkov 1. a 2. stupňa štúdia prezenčne vykonať laboratórne merania a simulačné experimenty, potrebné pre vypracovanie ich záverečných prác alebo riešenie interných grantových projektov.

Študenti však budú musieť dodržať niekoľko podmienok, medzi inými aj platný negatívny výsledok Antigénového alebo RT-PCR testu, nie starší ako 72 hodín a za dodržania kapacitných obmedzení.

Rektor naďalej odporúča vykonávať skúšky elektronicky, podľa rozhodnutia vyučujúcich by však mohli preskúšania prebiehať aj prezenčne. Aj tu platia podmienky preukázania sa testom s negatívnym výsledkom. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu