Bytový komplex v Budatíne obyvatelia nechcú, miestny poslanec vyzýva mesto na rokovanie o kúpe


Foto: Bytový komplex v Budatíne obyvatelia nechcú, miestny poslanec vyzýva mesto na rokovanie o kúpe Foto: Miesto, kde má vyrásť rezidenčný projekt

Jedno z posledných voľných priestranstiev mestskej časti Žilina - Budatín čaká v blízkej dobe zastavanie rezidenčným projektom Pod Lipami, proti výstavbe už minulý rok vystúpila časť obyvateľov dynamicky rozvíjajúcej sa lokality.

Výstavba desiatok bytov na pozemku, ktorý bol odpredaný z mestského majetku za éry Jána Slotu, podľa nich vyvolá hneď niekoľko problémov. Päť nízkopodlažných budov predstavuje je podľa názoru časti obyvateľov prílišné zahustenie. 

Desiatky bytov môžu v lokalite zhoršiť dopravu

V podnete žiadala časť obyvateľov preskúmať nárast intenzity dopravy, hluku a emisií. Zároveň upozorňovali aj na podmienku zachovania a ochrany vzrastlých stromov, vrátane šesťdesiatročných líp a ihličnanov. Ich podanie Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) zamietlo.  

„Dnes sa projekt nachádza v stave, že pomaly, ale cielene, investor mieri k tomu, aby sa mu napriek odporu mňa ako poslanca za Budatín, ako aj odporu obyvateľov, podarilo daný investičný zámer presadiť a realizovať. V súčasnosti prebieha územné konanie ohľadom rozšírenia káblových rozvodov na stavebnom úrade mesta Žilina na 70 nových prípojných miest. Pritom investor, respektíve jeho zástupca, na stretnutí s obyvateľmi v máji 2019 uviedol, že tam bude maximálne 50-60 bytov,“ vysvetľuje poslanec Jozef Augustín.

Už dnes je podľa neho dopravná situácia na križovatke ulíc Na lány a Cesta k vodojemu neúnosná: „Ráno tam chodia deti do školy, obyvatelia do práce a to iste je popoludní medzi 14-16 hodinou. Daná komunikácia nezvládne prílev ďalších približne 100 až 130 áut, ktoré by spôsobilo nasťahovanie nových obyvateľov na taký malý priestor, nehovoriac o znížení bezpečnosti napríklad pri výjazde vozidiel z pozemku.“ 

Problémom sa môžu stať napäté vzťahy medzi pôvodnými obyvateľmi a novými majiteľmi bytov. Výstavbou sa zároveň zníži objem zelene v centre mestskej časti a podľa poslanca dôjde aj k narušeniu architektúry už stojaceho kostola, ktorý je novou dominantou Budatína. 


V okolí pozemku sa nachádzajú rodinné domy, zahustenie v takomto rozsahu môže znížiť životný komfort ich obyvateľov. Ďalšie obavy vyvoláva kapacita kanalizácie. 

Minister vylúčil významné nepriaznivé vplyvy

Voči rozhodnutiu o neposudzovaní dopadov na životné prostredie bolo podané odvolanie, rozklad doručilo aj občianske združenie Združenie domových samospráv. Oba rozklady ale rezort životného prostredia pred niekoľkými dňami zamietol. V rozhodnutí ministra životného prostredia Jána Budaja je doslova uvedené, že podobné riziká ako obyvatelia nielenže nevidia, ale ich vylučujú:

„MŽP SR po preštudovaní podnetu a doručených stanovísk zastáva názor, že vzhľadom na povahu a rozsah navrhovanej činnosti, miesto realizácie, únosnosť a zraniteľnosť dotknutého územia a vzhľadom na význam predpokladaných vplyvov súvisiacich s realizáciou navrhovanej činnosti, sa navrhovaná činnosť nebude posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov, nakoľko možno vylúčiť, že s jej realizáciou budú spojené pravdepodobne významné nepriaznivé vplyvy na životné prostredie a zdravie obyvateľstva dotknutého územia.“

Poslanec Jozef Augustín na najbližšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline predkladá návrh, podľa ktorého by mala radnica zahájiť rokovania o odkúpení pozemkov v Budatíne. Aj keď by sa cena mohla podľa neho pohybovať v rozpätí 80 až 120 eur, informáciou, či a za koľko by bol súčasný majiteľ pozemok ochotný predať, nedisponuje. 

„Záujem je podľa mňa vždy vec dohody a samozrejme ponúknutej ceny. Bohužiaľ mesto má v tomto limity. Vedel by som si na tomto pozemku predstaviť kombináciu výstavby rodinných domov (v radovej zástavbe od ulice Horná) a z dolnej časti od ulice Na lány postaviť väčšie potraviny, ktoré dnes v Budatíne chýbajú s primerane veľkým parkoviskom, možno aj s pobočkou pošty či cukráreň. Inými slovami doplniť občiansku vybavenosť, ktorá nám tam dnes chýba,“ uzavrel poslanec za mestskú časť. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu