Prevádzkam, ktoré otvorili aj napriek zákazu, hrozia pokuty. Lockdown by mohol nastať budúci týždeň


Foto: Prevádzkam, ktoré otvorili aj napriek zákazu, hrozia pokuty. Lockdown by mohol nastať budúci týždeň Foto: ilustračné / pixabay.com

Od dnešného dňa sa rozhodli niektorí prevádzkovatelia reštaurácií, kaviarní a fitness centier otvoriť svoje brány pre zákazníkov a to aj napriek platným nariadeniam a zákazom. V súvislosti s týmto nezodpovedným krokom Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) vyzýva ľudí, aby v záujme ochrany svojho zdravia rešpektovali platné nariadenia, ktorých cieľom je spomaliť šírenie nákazy.

„Prosíme verejnosť, aby dôsledne zvážila návštevu priestorov, v ktorých sa nerešpektujú opatrenia proti šíreniu COVID-19. V tejto situácii je mimoriadne dôležitá osobná zodpovednosť každého z nás. Chránime tým seba aj svojich blízkych. Niektorí prevádzkovatelia budú dnes a možno i po najbližšie dni obchádzať platné vyhlášky. Tým sa môže zhoršiť situácia a oddiali sa uvoľňovanie opatrení a návrat do normálneho života,“ uvádza ÚVZ SR na sociálnej sieti.

Úmyselné obchádzanie pravidiel, ktorých cieľom je chrániť zdravie obyvateľov a zmierniť nárast počtu nových prípadov, môže viesť k exemplárnym sankciám. Otvorené prevádzky, v ktorých sa nedodržiavajú opatrenia, môžu spôsobiť nárast infikovaných.

Žilinská nemocnica v minulom týždni upozornila na rastúci počet nových prípadov s ochorením COVID-19 a zapĺňanie lôžok. S ťažším priebehom ochorenia ležalo ku dňu 1. decembra vo FNsP Žilina takmer 60 pacientov a v karanténe bolo viac než 70 zamestnancov, z ktorých väčšinu tvorili práve zdravotníci.


Ústredný krízový štáb dnes rokuje o ďalšom postupe, pričom v hre je aj zavedenie lockdownu. Jeho cieľom by bolo zníženie mobility obyvateľstva, následkom čoho by mal nastať pokles počtu nakazených. Podľa portálu Aktuality.sk by k tomu mohlo dôjsť od 16. alebo 18. decembra 2020. 

V porovnaní s inými krajinami zatiaľ môžeme na Slovensku naďalej chodiť do práce aj nakupovať. Pozrite si aktuálne opatrenia, ktoré platia v našich susedných krajinách.


Opatrenia v Českej republike

Vláda Českej republiky vyhlásila pre územie Českej republiky od 5. októbra 2020 núdzový stav, a to na dobu 30 dní, ktorý bol predĺžený do 20. novembra 2020 a následne do 12. decembra 2020. Otvorené sú všetky obchody a služby, vrátane reštaurácii, platia však prísne stanovené pravidlá. Je zrušený zákaz nočného vychádzania, predaja v nedeľu a konzumácia alkoholu na verejnosti.

Na celom území ČR platí povinnosť nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch, v doprave a vonku pokiaľ osoby nemôžu byť vo väčšej vzdialenosti ako 2 metre od inej osoby, s ktorou nežijú v jednej domácnosti a vo všetkých verejne prístupných miestach v zastavanom území obce.

Opatrenia v Rakúsku

Rozsah najnovších opatrení rakúskej vlády zavádzaných od 7. decembra 2020 je nasledovný:

  • zákaz vychádzania medzi: 20:00 hod. a 06:00 hod.
  • stretnutie maximálne dvoch rozdielnych domácností a max. 6 osôb
  • otvárajú sa všetky obchody a služby (opatrenia: odstupy, rúška, dezinfekcia). Platí pritom otváracia doba max. do 19.00 h a povinnosť zachovať voľný priestor 10 m2 na zákazníka
  • všade, kde je to možné, má byť využívaný homeoffice
  • od 7. decembra 2020 sa opätovne začína prezenčná školská dochádzka pre žiakov základných škôl a maturantov. Stredné školy, vysoké školy a univerzity zostávajú na dištančnom vyučovaní (počnúc vekom 10 rokov života platí povinnosť nosiť rúško aj počas vyučovania)
  • hotely a gastronómia ostávajú zatvorené do 7. januára 2021. Umožnený je výdaj jedál v čase od 06:00 hod. do 19:00 hod. a donáška domov 24h. Konzumácia otvorených alkoholických nápojov a konzumácia jedál v okolí do 50m od reštaurácie sú zakázané
  • opäť sa otvárajú múzeá, knižnice a archívy a vonkajšie časti ZOO (10 m2 na zákazníka)
  • návštevy v nemocniciach, domovoch, opatrovateľských zariadeniach sú výrazne zredukované - jedna návšteva za týždeň. Návštevníci sa musia preukázať negat. testom alebo mať nasadenú masku typu FFP2
  • zamestnanci zdravotníckych zariadení vrátane domovov dôchodcov a opatrovateľských domov musia nosiť rúško a sú každý týždeň testovaní antigénovými testami alebo PCR testami (v prípade nedostatku testov budú zamestnanci nosiť masky najvyššej kvality: CPA typ)
  • naďalej zostávajú zakázané hromadné podujatia (narodeninové a svadobné oslavy, kultúrne a športové podujatiam pohreby nad 50 osôb)
  • športové aktivity sú naďalej zakázané, povolený je len výkon profesionálneho a individuálneho športu
  • lyžiarske strediská môžu byť od 24. decembra 2020 otvorené, avšak bez možnosti prenocovania (spustenie vlekov)
  • počas Vianoc a na Silvestra je možné stretnutie max. 10 ľudí vrátane detí



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva