Žilina si pripomenula 70. výročie od oslobodenia spod útlaku


Foto: Žilina si pripomenula 70. výročie od oslobodenia spod útlaku
Galéria: 3 fotky

Položením vencov a kvetov si predstavitelia mesta Žilina, zástupcovia diplomatického zboru akreditovaní v Slovenskej republike, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, priami účastníci bojov o Žilinu a jej okolia a ďalší vzácni hostia pripomenuli 70. výročie oslobodenia mesta Žilina a uctili si pamiatku padlých vojakov, ktorí v roku 1945 vybojovali mier a oslobodili Slovensko spod nacistického útlaku.

Dnes 30. apríla 2015 sa najprv konal spomienkový pietny akt pri Pomníku oslobodenia v Sade SNP v Žiline. Vo svojom príhovore Juraj Drotár za Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Žiline pripomenul odkaz generácie, ktorá prežila hrôzy vojny a položila životy za našu slobodu.

Vyvrcholenie osláv oslobodenia Žiliny prebehlo na Vojenskom cintoríne (Cintorín vojakov sovietskej armády) na Bôriku. Pietneho zhromaždenia sa zúčastnili poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a primátor mesta Žilina – Igor Choma spolu s ďalšími predstaviteľmi mesta, už tradične nechýbal veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike – J.E. Alexej Leonidovič Fedotov so sprievodom, veľvyslanec Bieloruskej republiky – J.E. Vladimír Serpikov, vojenský pridelenec veľvyslanca Českej republiky brigádny generál Zdeňek Jakubek, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a predseda Žilinského samosprávneho kraja – Juraj Blanár, primátor partnerského mesta Krasnojarsk - Edkham Akbulatov, predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov – Juraj Drotár, priami účastníci bojov o Žilinu a jej okolia a ďalší hostia.

„Na tomto pietnom mieste si pripomíname všetkých, ktorí v boji za slobodu položili svoje životy a hlboko sa skláňame pred obeťami najkrvavejšej vojny v dejinách ľudstva,“ povedal vo svojom príhovore primátor mesta Žilina Igor Choma.

Zo zúčastnených hostí mal príhovor, okrem primátora mesta Žilina, veľvyslanec Ruskej Federácie J.E. Alexej Leonidovič Fedotov,  primátor mesta Krasnojarsk Edkham Akbulatov, predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Juraj Drotár. Všetci rečníci vo svojich príhovoroch vyzdvihli hodnotu mieru a odsúdili nacistickú tyraniu, ktorá zatiahla svet do vojny.

zdroj: TS Mesto Žilina




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu