Mikuláš v Žiline s čiernym zlatom: Komunitný kompostér na Bajzovej vyprázdnia a kompost rozdajú


Foto: Mikuláš v Žiline s čiernym zlatom: Komunitný kompostér na Bajzovej vyprázdnia a kompost rozdajú

Už v sobotu 5. decembra 2020 čaká Žilinčanov v poradí piate dolovanie 1. komunitného kompostéru v našom meste, ktorý už tri roky roky funguje na Bajzovej ulici v rámci sídliska Hliny VI.

Na Mikuláša a zároveň na Svetový deň pôdy tak dobrovoľníci vydolujú, teda preosejú a zabalia ďalší kompost. Prírodné hnojivo vzniká z kuchynských bioodpadov žilinských domácností technológiou aeróbneho kompostovania v kombinácii s vermikompostovaním.

Už v blízkej dobe začne s projektom separovania BIO odpadu aj žilinská radnica, preto je podujatie ideálnou príležitosťou priučiť sa kompostovaniu a zistiť viac o starostlivosti o komunitný kompostér, preosievaní či samotnom kompostovaní. Na mieste budú členovia OZ Kompostujme, ktorí vám radi poradia a zodpovedia všetky otázky.

„Ďakujeme zodpovedným domácnostiam, ktoré zmenšujú bioodpady a všetok vyseparovaný odpad dávajú tam, kam patrí. V sobotu si zoberte vedierko a nadelíme vám z dozretého kompostu. Budúcnosť kompostovania je aj vo vašich rukách! Nebyť mladého páru Niny a Michala, kompostéry na Bajzovej ulici sú v žalostnom stave. Príďte zistiť, ako sa môžete postarať o kompostovací proces aj vy. Čím viac rúk, tým menej práce,“ pozýva Michal Vavrík z OZ Kompostujme.


V prípade teploty nad 0 stupňov bude na mieste aj ukážka bytového kompostovania pomocou dážďoviek. Zároveň je pripravené symbolické občerstvenie, káva a čaj, vstupným môže byť na oplátku prinesený domáci koláč pre ostatných.

Zároveň môžete podporiť doterajšie výsledky OZ Kompostujme s komunitným kompostovaním priamo na mieste dobrovoľným príspevkom alebo nákupom v eshope na www.kompostujme.sk 

PROGRAM (14:00-16:00) 

- ukážka starostlivosti o komunitný kompostér,
- preosievanie kompostu a balenie do vreciek,
- diskusia o budúcnosti kompostovania na Bajzovej ulici,
- ukážka bytového kompostovania (v prípade teploty nad 0°C) 

Miesto: Bajzova ulica
Dátum: 05.12.2020 - 14:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu