Žilina patrí medzi 10 najsmogovejších miest na Slovensku


Foto: Žilina patrí medzi 10 najsmogovejších miest na Slovensku

Predbežné výsledky kvality ovzdušia za minulý rok ukazujú, že na mnohých miestach na Slovensku je vo vzduchu stále prítomné nadmerné množstvo prachových častíc. Vyplýva to z predbežných údajov SHMÚ, ktoré poskytol rezort životného prostredia. Súčasťou monitoringu bolo 32 miest, pričom až 30 z nich prekračovalo povolené hodnoty koncentrácie prachových častíc PM10.

Vo Veľkej ide je prašných viac ako štvrtina dní

Na desiatich miestach dokonca namerali viac smogových dní, ako je norma. Tá pripúšťa prekročenie povolených hodnôt len 35 dní v roku. Rekordérom v prašnosti ovzdušia je v tomto smere Veľká Ida pri Košiciach s 97 smogovými dňami. Oproti roku 2013 a počtu dní 79 je to nárast o 18 dní.

Smog sa týka prevažne krajských mieste

Na pomyselnej druhej priečke skončili dve mestá - Jelšava a Trenčín s počtom 67 smogových dní. Rebríček TOP desiatky ďalej dopĺňajú krajské mestá, kedy na štvrtom mieste je s počtom 52 dní Banská Bystrica. Po nej nasleduje Žilina a Ružomberok - zhodne po 51 dní. Desiatku uzatvárajú Prešov (46 dní), Košice - Štefánikova ulica (42 dní), Bratislava - Trnavské mýto (41 dní) a Trnava (35 dní).

Celkovo sa však vraj situácia zlepšuje, napomáhajú tomu obnoviteľné zdroje energie. “Podľa dostupných údajov sa situácia v porovnaní s predchádzajúcim rokom v niektorých oblastiach zlepšila,” uviedol hovorca Ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Na vysokých hodnotách koncentrácie prachových častíc sa podľa hovorcu podpisuje spaľovanie nekvalitných palív v nekvalitných tepelných zariadeniach, ktoré nájdeme prevažne v domácnostiach.

Aktuálne, avšak nevalidované hladiny, môžete sledovať na stránkach SHMÚ


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu