Regióny Oravu a Kysuce spojí unikátna lesná železnica


Foto: Regióny Oravu a Kysuce spojí unikátna lesná železnica
Galéria: 3 fotky

Od 3. mája 2015 bude historická lesná železnica premávať na sedlo Beskyd z oboch strán regiónov Kysúc a Oravy. Kysucké múzeum v Čadci a Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského kraja každoročne organizujú pre svojich návštevníkov jazdy po lesnej trati, ktorej úvraťový systém je európskym unikátom. Tento rok dôjde k oficiálnemu spojeniu historickej železnice oboch regiónov prostredníctvom úzkorozchodnej železničnej dreziny.

„Touto motorovou drezinou sa budú môcť návštevníci odviezť z nástupných staníc Skanzen Vychylovka alebo Oravská Lesná – Tanečník až na vrchol sedla Beskyd, kde sa nachádza Goralská drevenica s expozíciou Oravského múzea a vyhliadková rozhľadňa,“ informovala riaditeľka odboru kultúry a cestovného ruchu ŽSK Zuzana Kmeťová.

Železnicu poznáme aj z filmov

Kysucko-oravská lesná železnica vznikala ešte v rokoch 1915 až 1918 a v jej prírodných exteriéroch sa natáčali scény zo známych filmov ako Želary, Legenda o Lietajúcom Cypriánovi alebo Pehavý Max a strašidlá. Zachovaný úsek železnice bol v úvraťovej časti v roku 1991 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku Slovenskej republiky. V minulom roku prepravila kysucká strana 50-tisíc ľudí a oravskú trať využilo viac ako 33-tisíc návštevníkov.

„Prostredníctvom projektov získala lesná železnica investície v hodnote 2,85 mil. eur a vďaka rekonštrukcii trate, nástupných staníc a vybudovaniu jedinečného zrubového obydlia Goralov sa podarilo Žilinskej župe zachovať výnimočnú časť histórie týchto regiónov,“ dodal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Otvorené až do konca októbra

V letnej sezóne budú dreziny premávať na sedlo Beskyd až do 31. októbra 2015 v intervaloch približne každú hodinu a pol až dve hodiny. Lístky je možné zakúpiť priamo v nástupných staniciach Skanzen Vychylovka či Oravská Lesná – Tanečník alebo rezervovať telefonicky na 041/439 73 50 (trasa Skanzen Vychylovka – sedlo Beskyd a späť) a 043/552 48 91 (trasa Oravská Lesná – Tanečník – sedlo Beskyd a späť).

zdroj: TS ŽSK




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu