V Žiline začali s odstraňovaním nelegálnych billboardov, radnica chce vymáhať bezdôvodné obohatenie


Foto: V Žiline začali s odstraňovaním nelegálnych billboardov, radnica chce vymáhať bezdôvodné obohatenie

Pred niekoľkými týždňami sme informovali o zákazke mesta Žilina na odstránenie deviatich kusov reklamných stavieb v rôznych častiach mesta a piatich reklamných veží v blízkosti Námestia Andreja Hlinku. Zmluva o dielo s víťazným uchádzačom bola podpísaná 25. novembra a krátko nato začalo odstraňovanie reklamných zariadení podľa zmluvy.

Mesto spoločnosti ARTON, s.r.o. vypovedalo nájomné zmluvy ešte v roku 2008, napriek tomu billboardy firma prenajímala na mestských pozemkoch bez platnej zmluvy ďalších 12 rokov. Jednoznačne o tom hovorí aj rozsudok súdu, keďže mesto sa vypratania pozemkov muselo domáhať práve súdnou cestou:

„Odvolací súd nepovažoval za rozhodujúce, že po uplynutí výpovednej doby žalovaný naďalej predmet nájmu užíval a platil nájomné. Bolo potrebné prihliadať na danú výpoveď ako právny úkon smerujúci k skončeniu nájmu. Rovnako nebolo rozhodujúcim ani to, že došlo zo strany žalobcu ako prenajímateľa k daniu ďalšej výpovede z nájmu. Za stavu platnosti prvej výpovede z nájmu je ďalšia výpoveď z nájmu absolútne neplatná. Pokračovať v nájme bolo možné len za uzavretia novej nájomnej zmluvy.“ 

Radnica tak bude musieť z verejných financií uhradiť tisíce eur za vypratanie pozemkov, na ktorých niekto bez oprávnenia zarábal. Mesto si podľa slov hovorcu Vladimíra Miškovčíka bude nárokovať od spoločnosti aj tieto náklady na odstránenie a uskladnenie reklamných zariadení.


K odstráneniu vlastnými silami alebo cez externú spoločnosť vyzval mesto exekútor s tým, že trovy bude znášať povinný, teda reklamná spoločnosť:

„Vykonáme kroky smerujúce k vydaniu bezdôvodného obohatenia od spoločnosti Arton, s.r.o.. Dlhodobo preferujeme čistý verejný priestor bez rušivého vizuálneho smogu. S týmto cieľom sme systematicky a komplexne odstraňovali reklamné zariadenia, čo je trend v mnohých európskych metropolách, ale aj v slovenských mestách. V odstraňovaní neželaného reklamného smogu budeme pokračovať,“ doplnil hovorca.

Vyššie uvedená reklamná spoločnosť nie je jediná, s kým sa musí mesto súdiť o vypratanie billboardov:Mesto Žilina vedie súdne spory, ktoré súvisia s odstránením reklamných stavieb s obchodnou spoločnosťou euroAWK, spol. s r.o., NUBIUM, s.r.o. a Akzent BigBoard, a.s.,“ uzavrel Miškovčík. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu