V obci Mojš otvoria novú predajňu potravín, po 15 rokoch nájmu sa uvoľní sála v kultúrnom dome


Foto: V obci Mojš otvoria novú predajňu potravín, po 15 rokoch nájmu sa uvoľní sála v kultúrnom dome

Obyvatelia obce Mojš budú môcť už čoskoro nakupovať v novej predajni potravín. Tá sa sťahuje do nových priestorov z miestneho kultúrneho domu, kde fungovala približne 15 rokov. COOP Jednota mala v minulosti v obci vlastnú prevádzku, po požiari v roku 2005 však o tieto priestory prišla.

„V januári 2005 bol celý objekt prevádzky vypálený a znehodnotený. Páchateľa sa doteraz nepodarilo usvedčiť,  predpokladá sa, že incident súvisel s ostrým konkurenčným bojom, ktorý v tomto období prebiehal.  Z technických dôvodov nebolo možné obnoviť prevádzku v tomto objekte,“ spresnila Zita Bógová, predsedníčka COOP Jednota Žilina.

Vedenie spotrebného družstva vtedy spoločne s obecným zastupiteľstvom hľadalo iné riešenie, ako prevádzku obnoviť. Samospráva navrhla možnosť predaja v náhradných priestoroch kultúrneho domu.  Po rekonštrukcii, v rámci ktorej bolo potrebné prispôsobiť priestory sály na účely predajne potravín, otvorili od augusta 2005 novú prevádzku.

„V priebehu posledných piatich rokov sme sa intenzívne zaujímali o možnosť získania priestoru na vybudovanie novej predajne, nakoľko obec sa výrazne rozrastá a nie je tu pre jej obyvateľov prevádzka, ktorá by zodpovedala svojimi parametrami a tým aj úrovňou služieb požiadavkám súčasnej doby,“ vysvetľuje Z. Bógová.

Opäť vďaka veľmi dobrej spolupráci s obecným zastupiteľstvom sa podarilo v roku 2019 získať do prenájmu pozemok hneď vedľa obecného úradu. Vedenie COOP Jednoty sa zaviazalo vybudovať na ňom novú prevádzku. Prípravné práce sa rozbehli ešte minulý rok, po získaní stavebného povolenia v júni tohto roka začala výstavba.

Otvorením novej prevádzky sa zvýši počet pracovných miest

Nová predajňa typu supermarket má predajnú plochu 217 metrov štvorcových a ponúka zákazníkom aj 7 parkovacích miest.  Celková investícia do výstavby a zariadenia predstavuje čiastku až 550-tisíc eur. Počet zamestnancov bude podľa predsedníčky zvýšený zo súčasných troch až na 7 pracovníkov, z ktorých šiesti majú trvalé bydlisko priamo v obci Mojš.


Oficiálne otvorenie predajne je naplánované na 1. decembra o 10:00 hod., prevádzková doba bude aj cez víkendy. Obyvatelia obce po novom nakúpia aj v sobotu od 6:00 do 13:00 hod. a v nedeľu od 8:00 do 12:00 hod.

Obec získa do rozpočtu financie z prenájmu pozemku

Po vysťahovaní predajne z priestorov kultúrneho domu bude možné vrátiť sálu do pôvodného stavu a využívať ju na spoločenské akcie. Samospráva tiež počíta s jej častejším prenájmom, čo prinesie príjmy do rozpočtu. Obec získa ďalšie financie z výberu daní a prenájmu za pozemok, kde stojí nová predajňa COOP Jednota.

„Definitívne to ešte nie je, ale predbežne sa dohodli, že sálu dáme do pôvodného stavu, tak ako bola postavená. Možno využijeme prístavbu skladu na nové sociálne zariadenia. Po uvoľnení viacerých miestnosti, ktoré Jednota využívala ako sklady, zväčšíme kuchyňu, aby sa mohli usporadúvať aj svadby, stužkové a ďalšie väčšie akcie,“ povedal starosta obce Štefan Svetko.

Sála má momentálne kapacitu zhruba 150 miest, po zväčšení sa predpokladá nárast na približne 300 miest na sedenie. Predajňa potravín využívala doteraz približne jednu tretinu sály, tri sklady a sociálne zariadenia.

„Stavebné úpravy sú nutné, predajňu musíme zbúrať, obnoviť podlahy, pretože parkety sú častým umývaním zničené, stropy prispôsobiť súčasnej sále, prerobiť kúrenie, sociálne zariadenia, vymaľovať atď. Sála sa okrem kultúrnych akcií využíva aj na športové účely, hrá sa tam stolný tenis, rôzne cvičenia, cez zimu tam trénujú futbalisti, centrum voľného času, teraz budú mať väčšie priestory,“ dodal starosta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu