Dnes sa počas celého dňa očakáva na území Žilinského kraja výskyt poľadovice a hmly


Foto: Dnes sa počas celého dňa očakáva na území Žilinského kraja výskyt poľadovice a hmly

Dnes 25. novembra 2020 sa na území Žilinského kraja očakáva počas celého dňa ojedinelý výskyt poľadovice a hmly. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vo vydaných výstrahách prvého stupňa.

Hmly a šmykľavé cesty predstavujú zvýšené riziko vzniku dopravných nehôd, namrznuté chodníky zasa ohrozujú bezpečný pohyb chodcov.

Poľadovica sa môže ojedinele tvoriť počas celého dňa až do večerných hodín. Výstraha prvého, teda najnižšieho stupňa, platí do 20:00 hod. pre okresy Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

„Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ.

V rovnakých okresoch varujú meteorológovia aj pred výskytom hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Výstraha prvého stupňa trvá až do polnoci. Hmly s podobnou dohľadnosťou sú v tejto ročnej dobe a oblasti bežné, môžu však spôsobiť škody menšieho rozsahu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ