Autori petície za Demänovskú dolinu: Medzinárodne významná krajina sa premieňa na lunapark


Foto: Autori petície za Demänovskú dolinu: Medzinárodne významná krajina sa premieňa na lunapark Foto: Ľudia z OZ pre Dolinu, ktorí bojujú za Demänovskú dolinu. Zdroj: OZ pre Dolinu

Niekoľko dní dozadu spustilo Občianske združenie pre Dolinu petíciu za záchranu Demänovskej doliny v Žilinskom kraji, v ktorej prebieha dynamický stavebný rozvoj. Jej iniciátori chcú obmedziť development, ktorý je podľa nich neudržateľný, a vyriešiť aj problém s dopravou.

Petícia má za niekoľko dní štyridsaťtisíc podpisov, už za prvé tri nazbierala 25-tisíc z nich. O motivácii založenia petície aj cieľoch združenia s nami hovoril Pavel Herich z OZ pre Dolinu.

Po troch dňoch od spustenia máte viac ako štvrtinu podpisov z potrebných stotisíc pre to, aby ju musela prerokovať Národná rada Slovenskej republiky. Čakali ste takúto odozvu?

Dlhodobo sme vnímali, že nie sme sami, ktorým záleží na doline a to bol dôvod, prečo sme sa odvážili požiadať o podporu širokú verejnosť. No každý z nás má len svoj okruh priateľov, bez nejakého výraznejšieho vplyvu na sociálnych sieťach, takže sme veľmi milo prekvapení. Samozrejme, spolupráca s väčšími a známymi organizáciami a ich podpora nám veľmi pomohla.

Kto sú hlavní autori petície a čo vás motivuje k zachovaniu doliny? 

Myšlienka pokúsiť sa zmeniť veci s podporou verejnosti v rámci petície sa rodila postupne. Začalo to individuálnym zdesením nad situáciou v Jasnej, pokračovalo získavaním informácií o situácii, až sme dospeli k založeniu OZ pre Dolinu. Neskôr sme oslovili viacero organizácií, o ktorých sme vedeli, že sa venujú podobným problémom a vytvorili akúsi koalíciu pre záchranu doliny.

A prečo to robíme? Pretože máme radi tento kút zeme. Pretože vidíme neprávosť a vnímame utrpenie ľudí, ktorí smútia pre tie ohromné a neospravedlniteľné zásahy do prírody. Pretože sú ohrozené zdroje pitnej vody pre desaťtisíce ľudí a medzinárodne významná krajina sa premieňa na lunapark.

Pohľad na hornú časť Jasnej. Zdroj: OZ pre Dolinu

Ako dlho ste pripravovali petíciu? 

Trvalo celé mesiace, kým sa nám podarilo zorientovať v niektorých problémoch doliny. Samotný petičný text sa už potom zrodil viacmenej samovoľne. No veľa poznatkov vyplynulo z mnohoročných skúseností z poznávania jaskýň, znalosti terénu a podobne.

Čo hrozí doline v prípade, že sa bude pokračovať v súčasných plánoch rozvoja bez zmeny ? 

Čo sa týka výstavby, podľa plánov obce sme len v polovici. Ešte 70 hektárov plôch je priamo určených k výstavbe, pripravujú sa rozsiahle projekty, mnohé sú schválené. Už dnes kolabuje doprava, nestačí elektrické vedenie, dochádza voda. Kanalizácia má pravidelné poruchy a každý väčší dážď ju vypláchne do prostredia rezervácie, znečistí jaskyne a vodné zdroje.

Zjednodušene, čím viac hotelov bude v doline stáť, tým väčšie ohrozenie to bude pre krajinu aj podzemné vody predstavovať. Zdevastujeme jedno z najvzácnejších území Slovenska, čím sa potom budeme obhajovať?

Ktoré stavby už nie je možné zvrátiť a ktoré by sa, naopak, naplnením cieľov petície dali zastaviť? 

Stavby, na ktoré bolo vydané stavebné či územné povolenie, už zrejme nie je možné zastaviť. Avšak mnohé projekty sú v určitom štádiu príprav, resp. sa plánujú. A tu sa vytvára priestor na ich zastavenie. Samotná obec Demänovská Dolina už podniká kroky na obmedzenie ďalšej výstavby, ale podpora tejto veci „zvonku“ je nevyhnutná aj pre dôraz, s akým sa tieto opatrenia udejú.

Foto: OZ pre Dolinu

Aká je približne ročná návštevnosť turistov v Demänovskej doline?  

O tomto presné dáta nemáme, počet áut smerujúcich do Demänovskej doliny v zimnom období sa pohybuje až na úrovni 5 000 denne. Obe jaskyne, Demänovskú ľadovú a Slobodu, navštívi ročne asi 200 000 turistov.

Čím ovplyvňuje turistický ruch a developerský rozvoj život obyvateľov obce a jej okolia? 


Najmä v zimnom období, hoci dnes už aj v lete, sa na ceste z Liptovského Mikuláša vytvárajú dlhé kolóny, často trvajúce niekoľko hodín počas dňa. Presnejšie ráno a poobede.

Miestni obyvatelia žijú v hluku, dýchajú znečistený vzduch, vlastným autom sa nevedia dostať na cestu… Trpia zmenami krajiny, ktoré nemajú žiadnu trvalú hodnotu, skôr naopak. Vidia Jasnú ako dôkaz bezohľadnej moci peňazí a finančných záujmov. Mnohí cítia, že im „ukradli“ Demänovskú dolinu.

Ako možný variant navrhujete kyvadlovú dopravu nízkoemisnými autobusmi do doliny zo záchytných parkovísk, zvládne takýto spôsob prepravy nápor turistov na vrchole sezóny? 

Nepochybne. Netreba si však predstavovať 70 ľudí natlačených v jednom autobuse, ako sa to deje teraz. V čase najväčšej záťaže ich môže ísť za sebou hneď niekoľko, prípadne len v minimálnych intervaloch a pravidelne. Nie je to nič nové a vo svete sa bežne takýto spôsob prepravy turistov používa. Aj na podstatne väčších vzdialenostiach.

Parkovisko na Lúčkach. Foto: OZ pre Dolinu

Projektov na takúto dopravu do Demänovskej doliny bolo už niekoľko, no nikdy nie dotiahnuté do konca. Dnes sú k dispozícii aj prostriedky, aj vôľa takéto environmentálne problémy riešiť a preto veríme, že konečne prišiel čas a vec sa podarí.

Zniesla by podľa vás dolina vyšší počet turistov, hoci aj vo vami navrhovanom modeli fungovania – teda s nízkoemisnou hromadnou dopravou a zastavením ďalšieho budovania rekreačných kapacít? 

Myslíme si, že kapacita lyžiarskeho strediska je na hrane únosnosti a zjazdovky sa často javia ako preplnené. To je však na posúdenie kompetentnými. Mohlo by však do doliny chodiť aj viac turistov. Veď samotné zjazdovky či vleky vo vyhovujúcom stave nie sú až takým vážnym environmentálnym problémom.

Avšak takéto rozsiahle zásahy, aké sa urobili najmä v poslednom desaťročí, zaťažili lokalitu na dlho dopredu. A tak ťažko si predstaviť jej ďalší rozvoj. Ak by výstavba ostala dole v sídlach, mohlo sa nás aj viac chodiť hore lyžovať.

Je niečo, čo v doline chýba z hľadiska infraštruktúry?

Za najvážnejší problém považujeme nezvládnutú dopravu, ktorej dôkladné riešenie by mohlo výrazne pomôcť navrátiť doline jej pôvab. Chceli by sme, aby sa mohli peší turisti či cyklisti vrátiť do demänovského kaňonu, aby sa tu mohli v pokoji zastaviť, nadýchať čistého vzduchu a tešiť sa z nerušeného pohľadu na jaskynné otvory a pokrútené borovice na vrcholoch skalných brál.

Dolina ponúka množstvo prírodných krás a láka turistov. Foto: OZ pre Dolinu

S petíciou sa obraciate na ministrov životného prostredia a dopravy a výstavby, županku, starostov a poslancov obce Demänovská Dolina aj primátora a poslancov Liptovského Mikuláša. Ste aktuálne v komunikácii s niektorými z nich ohľadom riešenia situácie?

Komunikuje už dlhšie s vedením obce Demänovská Dolina, oslovili sme aj ministra životného prostredia. S ministrom dopravy a výstavby, župankou či vedením mesta Liptovský Mikuláš by sme sa chceli stretnúť v rámci rokovaní o realizácii návrhov uvedených v našej petícii.

Pri príprave nového územného plánu obce požadujete zredukovanie rozsahu plánovanej zástavby na súčasný zastavaný stav. Aký je z vašich skúseností postoj obce a zastupiteľstva k tomuto návrhu? 

Obec urobila nedávno dobrý krok k veci prostredníctvom dodatku č. 3 k územnému plánu a súčasne pripravuje nový územný plán. Po aktuálnom rokovaní (už v čase petície) prisľúbili veľmi výrazne zmenšiť disponibilné plochy k výstavbe a veľké obmedzenia akejkoľvek ďalšej výstavby.

Zatiaľ sme však v rámci príprav územného plánu obce nezachytili konkrétne a záväzné opatrenia či vyhlásenia, preto verejnosť aj prostredníctvom tejto petície bude musieť vývoj pozorne sledovať a pripomienkovať.

Vyvíjate ako združenie aj iné aktivity v Demänovskej doline?

Príprava na túto kampaň nám trvalá celé mesiace, preto sme zatiaľ neboli schopní okrem nej veľa urobiť – to robíme skôr na osobnej báze. No napríklad sadenie stromov nie je prioritou v čase, keď treba riešiť komplexný problém bujnejúcej výstavby.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu