Zápis bezplatnej dopravy na kartu v Žiline bude od 3. dieťaťa za symbolické euro, navrhujú poslanci


Foto: Zápis bezplatnej dopravy na kartu v Žiline bude od 3. dieťaťa za symbolické euro, navrhujú poslanci Foto: ilustračné

Od 1. apríla 2021 dôjde k úprave tarify mestskej hromadnej dopravy v Žiline, jej súčasťou bude aj zachovanie bezplatnej dopravy pre vybrané skupiny obyvateľstva. Rozhodli o tom poslanci na uplynulom zasadnutí mestského zastupiteľstva. 

Cestujúci vo veku od 6 do 16 rokov a v rozmedzí 62 až 69 rokov s trvalým pobytom v Žiline si však pre bezplatné cestovanie budú musieť zapísať nárok na dopravnú kartu. Za tento úkon, platný po dobu jedného roku, by mali zaplatiť jednorázovo 20 eur.

Už na najbližšie zasadnutie smeruje návrh poslaneckého klubu zaZA, ktorým chcú poslanci pomôcť viacpočetným rodinám. Tie sú štatisticky výrazne ohrozenejšie chudobou, a tak zápis nároku pre viac detí môže pre ne predstavovať kritický problém. 

Od tretieho dieťaťa by preto za zápis mali každého ďalšieho mali rodičia platiť len symbolické jedno euro na kalendárny rok. Ponechanie súčasnej výšky zápisného bez zmeny by stálo napríklad štvorčlennú rodinu 80 eur, v prípade schválenia návrhu zaplatí rodina polovicu.

Nová tarifa začne platiť od apríla. Zdroj: zilina.sk

Poslanci chcú krokom minimalizovať riziko zhoršenia dostupnosti škôl alebo krúžkov pre obyvateľov v zhoršenej sociálnej situácii:


„Celonárodné výskumy chudoby ukazujú, že rodiny s 3 a viac deťmi sú najviac chudobou ohrozenou skupinou, v Žilinskom kraji tvoria rodiny s 3 a viac deťmi iba 3,7 % všetkých domácností podľa SĽDB 2011. Schválenie novej tarify MHD platnej od 1.4. 2021 umožňuje síce cestovanie detí vo veku 6 – 16 rokov bezplatne, za ročný poplatok 20 €, neprihliada však na situáciu viacdetných rodín. Pritom práve viacdetné rodiny potrebujú vzdelávať a rozvíjať svoje deti formou cenovo dostupnej MHD, pretože sa zväčša nevozia v drahých autách,“ vysvetľujú v dôvodovej správe poslanci.

Na preukázanie viacerých detí by rodinám stačili pre prvé požiadanie o zápis rodné listy, následne by ich potrebovali len pri navyšovaní počtu žiadaných zápisov. Súčasná výška poplatkov nemyslí práve na viacpočetné rodiny, vysoké poplatky by ich mohli odrádzať od využívania hromadnej dopravy:

„Pre deti, ktoré pochádzajú zo znevýhodneného prostredia, či sú marginalizované, je MHD jediný spôsob, aby mali vzdelávanie na ZŠ v rámci mestských častí Žiliny ľahko dostupné. Niektoré školské obvody sú totiž vytvorené tak, že neumožňujú deťom z určitých ulíc mať školu blízko domu na pešiu vzdialenosť. Musia dochádzať MHD a jej zvýšený poplatok by mohol viesť k vynechávaniu zo školy (porušovaniu školskej dochádzky) či k ďalšiemu prehlbovaniu sociálnych rozdielov a z prirodzeného začleňovania do spoločnosti. Naviac v prípade školy vzdialenej od bydliska musí za MHD zaplatiť aj doprovod dieťaťa – rodič,“ dodáva predkladaný materiál.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu