Výročie Nežnej revolúcie si v Žiline pripomenuli zapálením sviečok, odkazujú aj na boj Bielorusov


Foto: Výročie Nežnej revolúcie si v Žiline pripomenuli zapálením sviečok, odkazujú aj na boj Bielorusov
Galéria: 8 fotiek

Dnešné 31. výročie Nežnej revolúcie si v Žiline pripomenuli zapálením sviečok pred Novou synagógou, tie pripravili pre okoloidúcich, ktorí ich mohli postupne zapáliť. Organizátori pripomenuli, že súboj o demokratické hodnoty nekončí ani po 17. novembri v roku 1989. 

Odkaz Nežnej revolúcie je o to aktuálnejší, že dnes v Bratislave na nepovolenom zhromaždení vystúpil predseda Komunistickej strany Slovenska. Jozef Hrdlička v minulosti verejne spochybňoval, či bol na Slovensku komunizmus a žiadal definíciu zločinu komunizmu. 

„Demokracia nám tiež dala možnosť slobodne vyjadriť svoj názor. Dokonca aj v prípade, ak je tento názor v príkrom rozpore s demokraciou. Demokraciu musíme chrániť, a preto nemôžeme byť ticho, keď v našich mestách pochodujú extrémisti, ktorí zasievajú v ľuďoch strach a nenávisť. Demokracia nestojí na strachu, nestojí na nenávisti. Stojí na viere v dobro človeka, na viere v jeho osobnú slobodu a zodpovednosť,“ uviedli organizátori spomienky.

Horiace sviečky sú zároveň farebne usporiadané do tvaru bieloruskej červenobielej vlajky, čím vyjadrujú súcit s bieloruským národom, ktorého obyvatelia už 100 dní vedú podobný boj za slobodu a demokraciu ako obyvatelia Československa pred 31 rokmi.  




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu