Dopravcov v Žilinskom kraji zadotuje župa viac ako piatimi miliónmi eur


Foto: Dopravcov v Žilinskom kraji zadotuje župa viac ako piatimi miliónmi eur

V pondelok 23. novembra 2020 sa prostredníctvom videokonferencie uskutoční 21. zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja, na ktorom budú poslanci rozhodovať o štvrtej úprave rozpočtu.

Najvýraznejšou navrhovanou zmenou je zvýšenie rozpočtu v oblasti prímestskej autobusovej dopravy o 5,1 milióna eur. Suma má pokryť straty dvoch dopravcov, ktorí zmluvne službu pre Žilinskú župu zabezpečujú.

Po nevydarených tendroch z minulého roku, ktoré následne dostali samosprávu do zlej vyjednávacej pozície, a tiež pre pandémiu koronavírusu, rastú náklady na poskytovanie služby vo verejnom záujme naďalej:

„Rozpočtované prostriedky sú na úhradu straty z realizácie služieb vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave v regiónoch Liptov a Orava v zmysle uzatvorených „zmlúv o službách prímestskej autobusovej dopravy vo verejnom záujme v dopravnom regióne Liptov a Orava“ a v zmysle uzatvorenej Zmluvy o službách vo verejnom záujme vo vnútroštátnej pravidelnej autobusovej doprave – prímestskej na území dopravných regiónov Kysuce, Horné Považie a Turiec,“ uvádza rozpočtová zmena.

Po schválení dosiahne náklad na rozpočtovú kapitolu Dopravná obslužnosť ŽSK výšku 31 miliónov 511 tisíc 672 eur. Oproti minuloročným 25 miliónom 422 tisíc 868 eur ide o nárast viac ako 6 miliónov eur.


Súčasné zmluvy s dopravcami sú platné len po dobu niekoľkých rokov v závislosti od znenia zmluvy s konkrétnou spoločnosťou a priebehu plánovaného tendra. V ňom chce kraj vysúťažiť výkony na dlhšie obdobie.

Na tom istom zasadnutí budú župní poslanci diskutovať aj o správe o pripravenosti novej súťaže, podľa predkladaného materiálu je už časť dokumentácie spracovaná.

Týka sa to plánu dopravnej obsluhy, návrhu cestovných poriadkov pre regióny Liptova a Oravy či definície požiadaviek na dátovú komunikáciu dispečingu. Odbavovacie systémy vysúťažených dopravcov by mali byť pripravené aj na kúpu cestovného dokladu prostredníctvom internetu a mobilnej aplikácie. 

V nových podmienkach chce kraj dbať aj na kvalitu vozidiel. Tie by mali byť vybavené USB nabíjačkami aj wi-fi technológiou a chýbať by im nemali čítačky čipových a bankomatových kariet. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu