Protest sa možno v utorok chystá aj v Žiline napriek zákazu zhromažďovania, polícia stav monitoruje


Foto: Protest sa možno v utorok chystá aj v Žiline napriek zákazu zhromažďovania, polícia stav monitoruje Foto: ilustračné

Už zajtra 17. novembra 2020 si verejnosť pripomenie 31 rokov od Nežnej revolúcie, na výročný deň plánujú rôzne organizácie a zoskupenia zvolávať pochody proti súčasnej situácii. Keďže dnes platného počas núdzového stavu je zakázané zhromažďovanie viac ako šiestich osôb, udalosti nemajú oficiálnych organizátorov. 

Na účasť vyzýva napriek zákazu aj časť politickej opozície, medzi inými aj Juraj Blanár, známy z nákupov predražených CT prístrojov na Žilinskej župe. Na sociálnej sieti Facebook koluje aj grafika, podľa ktorej by sa malo zhromaždenie konať aj v Žiline, presnejšie na Námestí Andreja Hlinku.



Polícia podľa jej popredných predstaviteľov monitoruje miesta, kde je plánované konanie udalostí. Minister vnútra SR Roman Mikulec, dočasne poverený prezident policajného zboru SR Peter Kovařík a epidemiológ Vladimír Krčméry dnes na tlačovej konferencii apelovali na ľudí, aby zvážili účasť na stretnutiach:

„Chcel by som podotknúť, že zákaz vychádzania ani núdzový stav nebol zavedený preto, aby si niekto nemohol vyjadriť svoj názor. Núdzový stav aj v prvej vlne a dokonca ešte predchádzajúcou vládou bol zavedený vtedy, keď bolo 16 pozitívnych ľudí. Dnes tie čísla veľmi dobre viete aké sú, áno práve preto je tu núdzový stav,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec

Dočasne poverený policajný prezident Peter Kovařík doplnil, že policajné zložky sú pripravené zvládnuť situáciu a zároveň upozornil, že pretrváva riziko narušenia pokojného priebehu akcií. K tomu došlo na obdobnej akcii pred niekoľkými týždňami v Bratislave:


„Máme informácie o tom, že mnohí organizátori zajtrajších zhromaždení nemajú vôbec žiadnu snahu vyjadriť len názor. Týmto ľudom ide o to, aby sa pobili, aby narušovali verejný poriadok, aby ničili majetok, aby ohrozovali životy druhých ľudí. Máme informácie o tom, že títo ľudia dokonca plánujú prísť s rôznymi zbraňami,“ dodal.

Kovařík pripomenul, že zhromažďovanie nad 6 osôb je porušením núdzového stavu a varoval prípadných útočníkov: „Trest odňatia slobody za útok na verejného činiteľa je 12 až 25 rokov slobody. To nehovorím preto, že sa vám chcem vyhrážať, to hovorím preto, lebo potom je neskoro plakať. My chceme byť pripravení na tú situáciu dynamicky, sme pripravení ju zvládnuť.“

Účastníci protestu sa podľa epidemiológa Vladimíra Krčméryho vystavia vyššiemu riziku nákazy. Vysvetlil, že sto rokov sme nemali skúsenosti so žiadnou pandémiu, čo sa prejavuje v tom, že niektorí občania vidia len nejakú epizódu, najmä vďaka relatívne nízkej mortalite na úrovni 0,5 percenta. 

Ja si neviem predstaviť akékoľvek masové zhromaždenie, aby sa dodržiavali nejaké odstupy.  Bude zvýšená mobilita, máme hneď tri rizikové faktory, ktoré nám môžu tie čísla pokaziť nielen v Bratislave. Môže sa stať, že tie čísla nám porastú tak, že všetky tie opatrenia nám môžu masové podujatia zmariť,“ dodal epidemiológ.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu