Žilinský samosprávny kraj bude počas najbližších dvoch rokov manažovať údaje za milión eur


Foto: Žilinský samosprávny kraj bude počas najbližších dvoch rokov manažovať údaje za milión eur Foto: ilustračné - pixabay.org

Žilinský samosprávny kraj bude v najbližších rokoch s výrazným prispením eurofondov pracovať na posilnení elektronickej štátnej správy, minie na to sumu 999 816 eur. Vyplýva to z podpísanej zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného prostriedku medzi župou a novovytvoreným Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Začiatok nových aktivít projektu očakáva zmluva v marci budúceho roku, dokončené majú byť v auguste 2022. Medzi aktivity projektu patria napríklad testovanie, implementácia alebo analýza a dizajn. Výstupom projektu má byť osem optimalizovaných úsekov verejnej správy. 


Hlavné aktivity projektu. Zdroj: Centrálny register zmlúv



Z priloženého rozpočtu vyplýva, že 483 tisíc zaplatí župa za “Implementáciu nástrojov pre zdieľanie, integráciu a riadenie kvality dát s dôrazom na otvorené dáta”. Na projekt poskytne peniaze Európska únia, z celkovej výšky oprávnených výdavkov 999 816 eur uhradí 95 percent. Zvyšných 49 990,80 eur zaplatia obyvatelia kraja z rozpočtu.

Pre obyvateľov by mal projekt priniesť otvorenejšie dáta, výstupom by mohli byť napríklad Register poskytovateľov zdravotných a zdravotníckych zariadení, Evidencia rozhodnutí, vyjadrení a stanovísk župy, integrovaný systém riadenia sociálnych dávok alebo prehľad voľných miest pre študentov na stredných školách. Zároveň by mohlo dôjsť k využívaniu princípu jedenkrát a dosť:

„Občania budú konzumenti údajov prostredníctvom služby Moje dáta a nebudú musieť priniesť výpisy napr. z registra trestov a výpisy z listov vlastníctva alebo nedoplatky napr. pre účely získania dotácií. Podnikatelia budú konzumenti údajov prostredníctvom služby Moje dáta a nebudú musieť žiadať výpisy z registra trestov, výpisy z listov vlastníctva a potvrdenia o daňových nedoplatkoch alebo nedoplatkoch na zdravotnom, sociálnom poistení. Zároveň budú môcť využiť Open Data pre strojové spracovanie na rozšírenie svojho podnikateľského potenciálu,“ uvádza minuloročná štúdia k projektu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu