Mesto pripravuje rekonštrukciu dvoch mostov na sídlisku Vlčince, v zlom stave sú aj ďalšie


Foto: Mesto pripravuje rekonštrukciu dvoch mostov na sídlisku Vlčince, v zlom stave sú aj ďalšie Foto: ezakazky.sk

Mesto Žilina pripravuje rekonštrukciu dvoch mostov na ulici Matice Slovenskej na sídlisku Vlčince. Ich aktuálny technický stav nie je vyhovujúci a bola zistená aj znížená zaťažiteľnosť. Ulica patrí medzi jednu z najviac frekventovaných v rámci sídliska, denne ňou prechádzajú tisíce vozidiel osobnej aj verejnej autobusovej dopravy.

Stavebné povolenie na obnovu mostov postavených na mestských pozemkoch získala samospráva koncom októbra. Ďalším krokom bude výber zhotoviteľa, ktorý prebehne formou verejnej súťaže. V zmysle stanovených podmienok sa musí oprava zrealizovať najneskôr do troch rokov od vydania povolenia.

Rekonštrukcia rieši mostné objekty, ktorých účelom je previesť miestnu komunikáciu cez chodník pre peších a cyklistov. Mosty vytvárajú podchody so svetlou výškou od 2,2 do 5,1 metra. 

„Prepočtom bola zistená znížená zaťažiteľnosť mostných objektov a podľa záverečnej správy prehliadky sú bočné rímsy mostov v havarijnom stave. Hlavná časť rekonštrukcie spočíva v realizácii spriahnutej nadbetonávky mostovky, ktorá bude prepojená aj s bočnými stienkami,“ uvádza zverejnený dokument.

Zosilnenie nosnej konštrukcie bude realizované betonážou s výstužou prepojenou s jestvujúcimi časťami. Okrem spevnenia sa počíta so zhotovením novej izolácie, výmenou asfaltového krytu a opravou povrchu z kamenných obkladov. 


Výmena asfaltového krytu je navrhnutá v šírke piatich jazdných pruhov, z ktorých každý meria 3 metre. Dĺžka rekonštrukcie vozovky na jednosmerných cestách predstavuje 19,5 metra v jednom smere jazdy a 18 metrov v opačnom. Stavebné povolenie uvádza navrhovanú hrúbku asfaltu 40 milimetrov.

Mosty na ulici Matice Slovenskej však nie sú jediné, ktoré potrebujú obnovu. Zhoršený technický stav eviduje žilinská samospráva aj na neďalekej ulici sv. Cyrila a Metoda. Na mostných objektoch praská vozovka, vznikajú rôzne prepadliny a zo spodnej časti vidieť rozpadajúce sa nosné časti. 

Galéria: 17 fotiek

Časový horizont bude podľa hovorcu závisieť od spracovania projektovej dokumentácie a vydania povolenia, mesto bude musieť nájsť finančné prostriedky na opravu mostov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu