Od budúceho týždňa by mal prestať platiť zákaz vychádzania, núdzový stav chcú predĺžiť o 90 dní


Foto: Od budúceho týždňa by mal prestať platiť zákaz vychádzania, núdzový stav chcú predĺžiť o 90 dní

Od pondelka 16. novembra by mohol na Slovensku prestať platiť zákaz vychádzania počas dňa. Dnes to pripustil predseda vlády Slovenskej Republiky Igor Matovič v relácii Rádia Expres. Certifikát o negatívnom teste by tak od budúceho týždňa už nemali nikde vyžadovať.

Aktuálne vyhlásený núdzový stav by mal skončiť v sobotu 14. novembra 2020, Ústredný krízový štáb odporučil vláde jeho predĺženie o ďalších 90 dní. Vzhľadom na to, že celoplošné testovanie bolo ukončené, môže byť ukončený aj zákaz vychádzania počas dňa.

Dôvody predĺženia núdzového stavu sú rovnaké ako na jar

„Ľudia vidia, že sme v statuse núdzového stavu, ale nás to nejako zásadne neobmedzuje. Na druhej strane vláde umožňuje potom aktívne konať v niektorých kritických situáciách, či v prípadnej pracovnej mobilizácii, alebo obstaraní nejakých prostriedkov,“ uviedol v relácii Braňo Závodský naživo v Rádiu Expres. 

Ako prevencia kvôli prípadnému nočnému životu by mal však platiť zákaz vychádzania v čase od 23:00 do 05:00 hod. nasledujúceho dňa. Na tento zákaz sa nebudú vzťahovať žiadne výnimky, okrem cesty do zamestnania a domov alebo k lekárovi.


Premiér predpokladá platnosť tohto opatrenia od 16. novembra, definitívne však musí rozhodnúť vláda. Podmienkou pri vstupe na územie Slovenska zo zahraničia by mal byť negatívny test.

O uvoľnení opatrení budú rokovať

Premiér Igor Matovič má dnes absolvovať stretnutie so zástupcami fitnescentier, gastro prevádzok, divadiel, kín a cirkvi, s ktorými bude rokovať o postupnom uvoľňovaní opatrení.

Plošné testovanie, ktoré prebiehalo počas uplynulých týždňov na Slovensku, odhalilo 38-tisíc infekčných osôb v prvom kole a ďalších viac ako 13-tisíc v druhom kole. Po pretestovaní obyvateľstva sa výrazne zlepšila situácia aj na Orave, kde je denný prírastok nových prípadov v porovnaní s minulým mesiacom minimálny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu