Gastrolístky budú dobrovoľné, zamestnanci si budú môcť vyberať medzi nimi a peniazmi


Foto: Gastrolístky budú dobrovoľné, zamestnanci si budú môcť vyberať medzi nimi a peniazmi Foto: ilustračné - pixabay.org

Vláda Slovenskej republiky dnes schválila zmenu Zákonníka práce, čím upravila aj možnosť zamestnanca vybrať si medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie v rovnakej výške. Stravné lístky museli doteraz poskytovať zamestnávatelia v prípadoch, kedy nevedeli alebo nechceli zabezpečiť stravovanie zamestnancov.

V praxi tak museli nakupovať stravné jednotky u niektorej z mála spoločností na Slovenskom trhu a platiť sprostredkovateľské poplatky, rovnako reštaurácie museli pri spätnom výkupe počítať so strhnutím provízie.

Aj preto sa majitelia prevádzok v gastrobiznise v prieskumoch jasne vyjadrili za zdobrovoľnenie, niektorí by stravné lístky najradšej úplne zrušili. Aj keď sa proti zdobrovoľneniu zdvihla loby zo strany emitentov gastropoukážok s často zavádzajúcimi informáciami o úplnom rušení nároku na náhradu stravovania, vláda dnes novelu odhlasovala.

Zamestnávateľ tak umožní zamestnancom výber náhrady vo forme stravovacej poukážky alebo poskytnutím finančného príspevku na stravovanie. Ten dostane zamestnanec k výplate a bude v rovnakej výške, ako keby žiadal o gastrolístok.


Peniaze (821 hlasov)
83%
Stravný lístok (166 hlasov)
16%

Anketa bola ukončená 18.11.2020 - 20:00
hlasovalo 987 ľudí

„Suma finančného príspevku na stravovanie je suma, ktorou zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom podľa odseku 3 prvej vety, najmenej však 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky podľa odseku 4. Ak zamestnávateľ neprispieva na stravovanie iným zamestnancom podľa odseku 3, suma finančného príspevku na stravovanie je najmenej 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky podľa odseku 4, najviac však 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu,“ spresňuje nové znenia Zákonníka práce. 

Zamestnávatelia teraz budú musieť určiť lehotu na výber zo strany zamestnanca a minimálnu dobu, počas ktorej je zamestnanec viazaný svojím výberom. Najviac môže byť táto lehota 12 mesiacov, takže zamestnanci budú môcť meniť svoju preferenciu najmenej každý rok.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu