V Žiline otestovali počas víkendu 48 221 ľudí, pozitívny výsledok testu malo 519 z nich


Foto: V Žiline otestovali počas víkendu 48 221 ľudí, pozitívny výsledok testu malo 519 z nich

V priebehu uplynulého víkendu sa v Žiline konalo prvé kolo celoplošného testovania na 71 odberných miestach. Za dva dni prišlo na testy 48 221 ľudí z celkového odhadovaného počtu 65-tisíc potenciálnych záujemcov. Testy odhalili viac než 500 pozitívnych ľudí:

„Počas víkendu bolo v meste Žilina v celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 otestovaných 48 221 ľudí, z ktorých bolo 519 s pozitívnym výsledkom testu. Je to približne 1,08 percenta,“ potvrdil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Viac než štyri pätiny otestovali už v sobotu

V sobotu 31. novembra sa dalo otestovať 39 770 ľudí, pozitívny výsledok testu malo 406 (1,02 %). V nedeľu 1. novembra prišlo do odberných miestností 8 451 ľudí, pozitívnych v testoch na ochorenie COVID-19 bolo 113 (1,33 %).

Obyvatelia Žiliny mohli počas dvojdňového testovania využiť ktorúkoľvek z pripravených 71 odberných miestností v 32 rôznych lokalitách. Otestovaných malo byť približne 65-tisíc ľudí s trvalým pobytom v meste Žilina a vo vekovej kategórii nad 10 rokov a do 65 rokov. Samospráva otvorila v oba dni všetky odberné miestnosti.

Po úvodnom nápore v sobotu (31. 10.) ráno sa situácia už počas dňa všade upokojila a pred miestnosťami sa tvorili len malé rady alebo žiadne. Rovnaký bezproblémový priebeh sprevádzal aj nedeľu 1. 11. Ľudia obsadenosť miestností zdieľali na sociálnych sieťach.

Testovanie sa konalo s dodržaním všetkých platných protiepidemiologických opatrení. V odberových miestnostiach bola počas dňa zabezpečená priebežná dezinfekcia. Ľudí pred odbernými miestnosťami usmerňovali príslušníci Policajného zboru SR a žilinskej mestskej polície. 


„Ďakujem všetkým dobrovoľníkom, administratívnym pracovníkom, najmä ale zdravotníkom, lekárom, sestričkám, Ozbrojeným silám SR, konkrétne 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, Okresnému úradu v Žiline, riaditeľom, personálu škôl a všetkým, ktorí sa do celoplošného testovania v Žiline zapojili. Osobitne ďakujem tímu na žilinskom mestskom úrade, ktorý mal prípravu celoplošného testovania na starosti. Nie je to len organizovanie samotných odberných miest, ale aj spracovávanie zoznamov dobrovoľníkov, hľadanie zdravotníkov, obstarávanie ochranných a dezinfekčných prostriedkov, zabezpečovanie technického materiálu či stravy pre pracovníkov, komunikovanie s verejnosťou a mnoho ďalších čiastkových úloh. V neposlednom rade ďakujem všetkým Žilinčanom, že celý proces testovania sprevádzala len priateľská, žičlivá atmosféra, ktorá celý pocit zmysluplnej a dobre vykonanej práce len umocňovala. Napriek rozdielnosti názorov na testovanie Žilinčania ukázali svoj rešpekt k sebe navzájom, prejavy tolerancie a ľudskosti,“ podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Prezidentka ocenila operáciu na zabezpečenie testovania

Testovanie, na ktorého logistickom zabezpečení spolupracovali s armádou samosprávy, prebehlo u nás bez väčších komplikácií. Počas prvého dňa bola účasť výrazná, celoslovensky pretestovali viac než 2,5 milióna obyvateľov.

Záverečné počty testovaných a pozitívne identifikovaných predstaví dnes na tlačovej konferencii premiér s ministrami. Víkendové plošné testovanie označila sa dobre zvládnuté aj prezidentka Zuzana Čaputová:

„Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa na príprave testovania podieľali. Som rada, že sa nenaplnili obavy, vrátane tých mojich, a že vo výsledku každý, kto sa otestovať chcel, sa na test dostal. Uznanie patrí všetkým, ktorí sa na tom podieľali, predovšetkým vláde, armáde, polícii, hasičskému zboru, zdravotníkom, zdravotníčkam a všetkým ľuďom, ktorí dobrovoľnícky pomáhali.“

Prezidentka zároveň ocenila pružný prístup samospráv: „Špeciálne chcem vyjadriť svoj rešpekt samosprávam. Hoci nie vždy dostávali spoľahlivé informácie a svoje obavy dávali aj najavo, venovali obrovské úsilie tomu, aby testovacie miesta pripravili čo najlepšie. Ich rola je nezastupiteľná. Videli sme, že práve komunity na miestnej a mestskej úrovni dokážu urobiť veľmi veľa a podržať aj taký veľký projekt akým je celoštátne plošné testovanie.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu