Úrad vlády k spochybneniu kontroly certifikátov: Ide o neodbornosť a prekročenie právomoci


Foto: Úrad vlády k spochybneniu kontroly certifikátov: Ide o neodbornosť a prekročenie právomoci

Úrad vlády Slovenskej republiky v sobotu 31. októbra reagoval na pochybnosti, ktoré vyslovil Úrad na ochranu osobných údajov v súvislosti s preukazovaním sa negatívnym výsledkom testu na koronavírus.

Ľudia by sa mali certifikátom o výsledku testovania preukazovať napríklad pri vstupe do prevádzok alebo práce, ak budú k tomu vyzvaní.

Túto povinnosť im určuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa.

Úrad na ochranu osobných údajov však skonštatoval, že kontrola certifikátov je podľa názoru jeho zástupcov protiprávna. V reakcii na to jeho pracovníkov predstavitelia Úradu vlády obvinili z neznalosti a prekročenia právomocí.

„Úrad sa vo svojom stanovisku odvoláva na nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov). Toto nariadenie Európskej únie sa nevzťahuje na spracúvanie osobných údajov v rámci činností, ktoré nepatria do pôsobnosti práva Európskej únie,“ oponuje úrad vlády.


Kontrola certifikátov o negatívnom výsledku testu sa nemá považovať za spracúvanie osobných údajov

Podľa úradníkov na vláde sa ich kolegovia neorientujú v základnej legislatíve, ktorá upravuje ich činnosť. Ich výklad označili za chybný, keďže pri preukazovaní sa nejedná o spracúvanie osobných údajov: 

„Navyše musíme pripomenúť Úradu na ochranu osobných údajov, že zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa vzťahuje len na spracúvanie osobných údajov vykonávané úplne alebo čiastočne automatizovanými prostriedkami a na spracúvanie osobných údajov inými než automatizovanými prostriedkami, ak ide o osobné údaje, ktoré tvoria súčasť informačného systému,  alebo sú určené na to, aby tvorili súčasť informačného systému; preto sa pri dotknutej vyhláške Úradu verejného zdravotníctva nejedná o spracúvanie osobných údajov podľa zákona č. 18/2018 Z. z..“

Vládni úradníci pohrozili Úradu na ochranu údajov aj znášaním dôsledkov svojho konania, kedy podľa nich došlo k prekročeniu právomoci. Úrad na ochranu osobných údajov je v zmysle zákona dozorným orgánom: 

„Úrad na ochranu osobných údajov je dozorným orgánom podľa zákona č. 18/2018 Z. z. a vyššie uvedeného všeobecného nariadenia o ochrane údajov, preto navyše takýmto vyjadrením nielen ukazuje svoju neodbornosť, ale aj prekračuje právomoci. Úrad na ochranu osobných údajov si zrejme neuvedomuje, že takouto činnosťou bude musieť znášať všetky negatívne konzekvencie spôsobené svojím prekročením právomoci.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TASR