V Žiline beží testovanie bez väčších problémov, drive-in v iných mestách kolabuje


Foto: V Žiline beží testovanie bez väčších problémov, drive-in v iných mestách kolabuje

V Žilinskom kraji sa dnes testuje v rámci plošnej operácie Spoločná zodpovednosť na 628 odberných miestach, s organizáciou pomáhajú Ozbrojeným silám SR miestne samosprávy.

V meste Žilina sa podarilo zohnať dostatočný počet zdravotníkov, a tak boli ráno o siedmej hodine otvorené všetky odberné miesta. Najmä na začiatku testovania zažila väčšina miest nápor, testovanie však prebieha bez výraznejších problémov. 

Polícia dnes na odberných miestach usmerňuje ľudí, dohliada na verejný poriadok, aj bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke. Situácia na 628 odberných miestach v Žilinskom kraji je zatiaľ pokojná, bez narušenia verejného poriadku. Policajti boli pred nástupom do služby pretestovaní, siedmych sme z dôvodu pozitívneho výsledku testu nahradili,“ potvrdila krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. 

Rovnakú spokojnosť s doterajším priebehom testovania vyjadril aj primátor Žiliny Peter Fiabáne, ktorý sa ako administratívny pracovník podieľa na zabezpečovaní testovania na Mestskom úrade v Žiline. Podľa jeho slov sa darí testovať rýchlosťou približne 50 ľudí za hodinu, čo označil za výborné číslo.

„Priebeh má malé chybičky, niekde sú rady dlhšie, niekde kratšie. Nikde nie je zásadný problém. Niektoré miesta sú exponovanejšie, ale vnímam to tak, že zatiaľ sa s tým ako mesto vysporiadavame, aj vzhľadom na krátkosť času a tlaky, ktoré sme pociťovali, celkom dobre,“ doplnil Fiabáne.


Drive-in v Žiline nie je, v ostatných mestách má výrazné problémy 

Časť ľudí sa v Žiline sťažovala na nemožnosť testovanie formou drive-in, teda priamo v automobile. Takúto možnosť ponúkli viaceré mestá na Slovensku, po polovici prvého dňa je jasné, že tento spôsob nepatrí medzi najšťastnejšie.

V bratislavskom Ružinove je aktuálna čakacia doba podľa starostu Martina Chrena viac než 20 hodín: „Drajvom sa vyhnite, aktuálne odhady sú na 25 hodín čakania, ak ste na konci radu. Polícia zrejme čoskoro zamedzí ďalším autám pridávať sa do kolón.“ 


Rovnaké problémy s drive-in testami priznáva aj mesto Nitra: „Drive-in Agrokomplex hlási plné stavy. Nevyužívajte ich už. Odparkujte a choďte pešo do najbližšieho odberného miesta určeného pre odber na pešo.“ Celoplošné testovanie v Žiline bude prebiehať do 22:00, posledný test odoberú zdravotníci pol hodinu pred skončením oficiálneho času. 

Rady pred odbernými miestami v Žiline postupne opadli

Ranný stav pred väčšinou odberných miest v Žiline vyzeral identicky - desiatky ľudí čakali na testovanie ešte pred otvorením, následne sa okolo siedmej hodiny vytvárali ešte dlhšie zástupy. Nápor postupne opadol. Tímom v Žiline sa darí testovať rýchlo a armáda testy efektívne koordinuje.

Pred Novou synagógou čakajúcim spríjemňujú čakanie hudbou, postupne sa tu pred hlavným vchodom menia umelci.


Okrem toho sa o vývoji čakania informujú aj samotní Žilinčania, napríklad cez skupinu na Facebooku. Pre tých, ktorí nie sú na sociálnej sieti, sme vytvorili prehľadnú tabuľku s čakacími dobami, nájdete ju na www.zilinak.sk/testovanie

Najmä doobeda boli niektoré údaje o čakacích dobách nepresné, keďže sme zaznamenali hneď niekoľkokrát pokusy o nulovanie počtu čakajúcich na väčšine odberných miest. Ideálne je preto, v prípade že máte Facebook, sledovať skupinu alebo sa ísť o radách presvedčiť osobne. 

Podľa slov premiéra Igora Matoviča dnes funguje viac než 97 percent všetkých odberových miest a cez víkend stihnú otestovať všetkých záujemcov. 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu