Prezidentka žiada vládu o zrušenie karantény pre netestovaných, podľa nej je pripravených 60% tímov


Foto: Prezidentka žiada vládu o zrušenie karantény pre netestovaných, podľa nej je pripravených 60% tímov Foto: Facebook Zuzana Čaputová

Prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú dnes, menej ako 24 hodín pred začiatkom najnáročnejšej logistickej operácie v samostatnej histórii Slovenska, informovali náčelník generálneho štábu ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko a veliteľ operácie Spoločná zodpovednosť brigádny generál Ivan Pacho o pripravenosti.

Ako komunikuje hlava štátu na sociálnej sieti, pripravených na oba testovacie dni má byť len približne 60 percent odberných tímov.

„Cieľ operácie pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska je teda podľa ich slov nenaplniteľný. Z poskytnutých informácií je zrejmé, že v rámci celoplošného testovania nebude možné otestovať státisíce občanov, záujemcov o testovanie,“ uviedla Čaputová.

Z pozície hlavnej veliteľky ozbrojených síl Slovenskej republiky a prezidentky žiada premiéra Igora Matoviča o realizáciu testovania tam, kde to bude možné. Zároveň ale žiada prehodnotenie podmienky zákazu vychádzania a povinnej karantény pre tých, ktorí nebudú mať negatívny výsledok testu. Prezidentka argumentuje tým, že štát by mohol trestať aj tých, ktorí sa otestovať jednoducho nestihli:


„Zároveň však žiadam ešte pred spustením testovania prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a netrestať následne ľudí, ktorí sa z objektívnych dôvodov na test nedostanú,  alebo ktorí z iných dôvodov na test nemôžu prísť. Nemôžme pripustiť, aby státisíce občanov zostali pred testovaním v neistote. Žiadam teda zrušiť kategorizovanie občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých, pretože na nich nevyšlo. Takýto následok v aktuálnej situácii rozdeľuje spoločnosť a to je to posledné, čo teraz potrebujeme,“ dodala hlava štátu.

Podľa jej slov je dnes v hre súdržnosť Slovenska a schopnosť obstáť pred ťažkou skúškou ďalších dní a týždňov. V plošnom testovaní ale Čaputová vidí zmysel, keďže ním rozkladáme riziko šírenia vírusu v čase. Prezidentka zároveň vyzvala ľudí, aby sa nechali otestovať: „Občania, využite túto príležitosť vo vašej obci, meste, ak máte takúto možnosť. A to bez strachu a iba v záujme ochrany zdravia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu