Do testovania v Žiline zapoja aj Novú synagógu a Poštovú, oddelia v nich pohyb testovaných


Foto: Do testovania v Žiline zapoja aj Novú synagógu a Poštovú, oddelia v nich pohyb testovaných Foto: Nová synagóga / Poštová

Včera zverejnilo mesto Žilina kompletný zoznam 71 odberných miest v 32 lokalitách, v ktorých sa budú môcť obyvatelia počas víkendu otestovať na nový koronavírus. Väčšina miest kopíruje volebné miestnosti ako prirodzené spádové oblasti a preto sa nachádzajú v školách, kultúrnych domoch alebo športoviskách.

Okrem toho priestory na testovanie ponúkli aj Nová synagóga v centre Žiliny a biznis centrum Poštová na Vlčincoch. Mnohých zaujímalo, či bude k dispozícii aj možnosť drive-in testovania, teda odobratia vzorky sediacej posádke automobilu.

Takúto možnosť počas plošného testovania v Žiline antigénovými testmi nebudete môcť využiť, avšak tam, kde to podmienky dovoľujú, bude organizácia odberov kombinovať vnútorné a vonkajšie priestory:

„Celoplošné testovanie v Žiline sa bude uskutočňovať v odberných miestach, ktoré sú kombináciou interných a externých priestorov. Kde je to možné, príprava pred testovaním a čakanie na výsledky testov, budú organizované v exteriéri, odbery vo vnútorných priestoroch. Testovanie sa bude konať s dodržaním všetkých protiepidemiologických opatrení,“ potvrdil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Žilinská radnica pomáhala na základe pokynov od Okresného úradu v Žiline vytypovať vhodné odberné miesta na testovanie a poskytlo ich Ozbrojeným silám SR, ktoré testovanie organizujú.

O konečnom výbere odberných miest rozhodla armáda. Dve spomínané budovy umožnia nastaviť mechanizmus pohybu testovaných tak, aby títo neprichádzali do styku v prípadoch, kedy nemusia - napríklad po odobratí a čakaní na vzorku alebo odchádzaní z testovania.

V spolupráci s mestom Žilina a ministerstvom obrany bude na Poštovej 1 prebiehať počas víkendu celoplošné testovanie. Vo vnútri budú 2 odberné tímy a vždy len ľudia, ktorí v tom momente budú testovaní.

Po odbere budú smerovaní do 2 oddelených miestnosti dole v átriu pre čakateľov na výsledky, keďže čakacia doba je približne 15 minút. Vstup je zabezpečený z átria, výstup na ulicu druhým vchodom po obdržaní výsledkov. Vďaka tomu nebudú ľudia vychádzať okolo čakajúcich a minimalizujú tak kontakt.

„Priestory sme ponúkli na testovanie po tom, ako sme zachytili informáciu o náročnosti hľadania vhodných miest na celoplošné testovanie. Aj takouto formou chceme pomôcť mestu a obyvateľom,” doplnil Milan Dubec, generálny riaditeľ spoločnosti Reinoo a.s., ktorá túto kancelársku nehnuteľnosť vlastní a prevádzkuje.


Podobne vďaka ochote aktivistov vznikne v Novej synagóge na víkend odberné miesto s koordinovaným pohybom pre maximálnu možnú bezpečnosť testovaných:

„Rada bude vytvorená vonku spredu, registrácia pri vstupe vo vnútri vo foyeri, odber v západnej chodbe, následne čakanie na výsledok v centrálnej sále, kde je výstava a východ zadným vchodom cez terasu,“ potvrdil Marek Adamov zo združenia Truc sphérique. 

Aj keď je testovanie v exteriéri z pohľadu občanov o niečo bezpečnejšie, organizátori musia myslieť aj na zdravie samotných testujúcich. Navyše, podľa slov hovorcu mesta ešte stále nie je zabezpečený optimálny počet zdravotníckeho personálu na testovanie:

„Organizovanie testov v externom prostredí predpokladá, že sa bude dvojdňové testovanie uskutočňovať za každého počasia výlučne vonku približne 14 hodín. Ak by sa stalo, že niekto z tímu ochorie, je potrebné zabezpečiť náhradu. Rovnako sa postupuje, ak sa pri úvodných testoch prejavia pozitívne výsledky u niekoho z testovacieho tímu. To všetko oslabuje personálne zabezpečenie celoplošného testovania a zvyšuje nároky na jeho kvalitné zabezpečenie.“ 

Potrebná je pomoc lekárov, sestier, zdravotníckych záchranárov, pôrodných asistentiek, praktických sestier či študentov lekárskej fakulty (5.,6. ročník) alebo ošetrovateľstva (2. - 5. ročník). Zdravotníckemu personálu prislúcha odmena 7 eur hod. a rizikový príplatok podľa počtu pozitívnych na odberovom mieste. 

Zdravotnícky personál zaškolia osobne príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline dňa 30. októbra (piatok). Záujemcovia, ktorí spĺňajú vyššie uvedenú definíciu zdravotníkov, sa môžu nahlasovať online registračnom formulári na internetovej stránke: https://koronavirus.zilina.sk/chcem-pomoct-pri-celoplosnom-testovani/. Prihlásených bude následne kontaktovať Okresný úrad Žilina. Bližšie informácie je možné získať aj na na adrese hovorca@zilina.sk. 

Aj keď majú obyvatelia nárok otestovať sa v ktoromkoľvek mieste a kedykoľvek počas testovacích hodín, ak nepatríte medzi rizikovú skupinu, využite odberné miesto najbližšie k vám. Na Facebooku vznikla skupina Odberné miesta Žilina - celoplošné testovanie COVID-19, ktorá má slúžiť na zdieľanie informácií o aktuálnej naplnenosti odberných miest.

Ak môžete, poslaním fotografie alebo informácie z odberného miesta pomôžete ostatným s rozhodnutím, kedy ísť na test a prispejete k lepšiemu rozloženiu testovaných medzi vyhradený čas. Takisto sa môžete pred testom pozrieť na stav rady pred miestnosťami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu