Mesto Žilina sa k problémom vytekajúcej vody a rozpadnutej krajnice na ulici Veľký diel nevyjadruje


Foto: Mesto Žilina sa k problémom vytekajúcej vody a rozpadnutej krajnice na ulici Veľký diel nevyjadruje Foto: Odkaz pre starostu / Miroslav Gabriš

Na frekventovanej ulici Veľký diel, ktorá vedie zo sídliska Vlčince smerom na sídlisko Solinky, už niekoľko mesiacov pretrváva problém s vytekajúcou vodou. Tá v daždivom počasí nielen vymýva krajnicu ale zaplavuje takmer celú šírku vozovky na úseku približne 400 metrov.

Na tento problém poukazujú obyvatelia mesta už viac než rok a pol. Prvýkrát sa objavil po dokončení prác na výstavbe chodníka a cyklotrasy vedúcej popri ceste.

Výstavba nového chodníka a cyklotrasy vedľa ulice Veľký diel zabránila odtekaniu vody z hornej časti cesty, ktorá teraz začala vymývať rigol medzi cestou a chodníkom a materiál sa vyplavuje po ceste dole až k točni trolejbusov, pričom sa obrovské množstvo vody vylieva po ceste a hlavne v zimnom období namŕza,“ uviedol autor podnetu na stránke odkazprestarostu.sk.

Problém v tomto mieste bol aj pred samotnou výstavbou chodníka, no po jej dokončení sa výrazne zintenzívnil. V celom úseku chýbajú odtokové žľaby a kanalizačné potrubie, ktoré by vodu odviedlo preč.



Komplikácie zažívajú okrem motoristov aj chodci, ktorých prechádzajúce vozidlá špliechajú vodou z cesty. Následne sú nútení využívať na prechod vzdialenejšiu cyklotrasu a obmedzovať tak cyklistov.

Podnet upozorňujúci na aktuálny stav bol prvýkrát nahlásený prostredníctvom stránky odkazprestarostu.sk vo februári 2019, odvtedy sa k nemu mesto Žilina vyjadrilo dvakrát: „Aktuálna situácia nie je v poriadku, mesto sa bude problémom s krajnicou a odvodnením zaoberať a hľadať vhodné riešenie,“ uviedla Martina Žureková z Mestského úradu v Žiline.

Podľa ďalšej informácie z mája minulého roka malo mesto pripravovať projektovú dokumentáciu: Mesto v súčasnosti pripravuje projekčné riešenie odvodu povrchových dažďových vôd z tejto časti mesta.“

Na naše otázky k aktuálnemu stavu riešenia tohto podnetu žilinská samospráva doteraz nereagovala. Rovnako už takmer rok a pol nekomunikuje nové informácie ani v samotnom podnete.

Obyvatelia sídlisk využívajúci toto prepojenie majú obavy z bezpečnosti počas zimných mesiacov. Voda môže na ceste namŕzať, alebo pri silnom daždi či topení snehu vyplavovať blato na vozovku.

Vytekajúca voda na ulici Veľký diel v Žiline | Zdroj: Odkaz pre starostu / Miroslav Gabriš


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu