AKTUALIZOVANÉ: Klientske centrá sú od dnešného dňa až do odvolania zatvorené


Foto: AKTUALIZOVANÉ: Klientske centrá sú od dnešného dňa až do odvolania zatvorené

Aktualizované

Klientske centrá, oddelenia odkladov, dopravné inšpektoráty a ďalšie pracoviská MV SR sú z dôvodu zákazu vychádzania zatvorené a ich stránkové hodiny sú zrušené. Ich zamestnanci však naďalej pracujú a všetky žiadosti verejnosti vybavujú v zákonom stanovených lehotách.

Z tohto dôvodu boli zrušené aj všetky elektronicky dohodnuté termíny. Žiadatelia sa budú môcť čoskoro objednať na nové termíny, ktoré MV SR sprístupní. Občania môžu úrady kontaktovať výlučne telefonicky, elektronickou formou, či písomne. Neautorizované elektronické podanie je potrebné do troch pracovných dní doplniť písomne alebo kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Zrušené sú aj všetky priestupkové pojednávania, podateľne taktiež neposkytujú služby. Jedinou výnimkou z opatrení je preberanie vyhotovených dokladov / občiansky preukaz, vodičský preukaz, cestovný pas / pre občanov, ktorí o ne požiadali v zrýchlenej lehote.

MV SR upozorňuje, že počas núdzového stavu neplatia lehoty platnosti uvedené na dokladoch / s výnimkou cestovných pasov /, ktorá sa automaticky predlžuje až do uplynutia 4 mesiacov po skončení núdzového stavu, výnimočného stavu, alebo mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s pandémiou COVID-19.

Doklady teda automaticky platia a v tejto dobe nie je potrebné vybavovať nové a vystavovať sa riziku nákazy. Tento režim bude na pracoviskách platiť až do odvolania.


Pôvodná správa

Ministerstvo vnútra upozorňuje verejnosť, že návštevy klientskych centier a oddelení dokladov nepatria do výnimiek zo zákazu vychádzania, ktoré upravuje uznesenie vlády prijaté 22. októbra a to ani v prípade, že je občan držiteľom negatívneho testu na ochorenie COVID-19.

„Mnohí občania počas zákazu vychádzania nerešpektujú vládne obmedzenia a prichádzajú pred klientske centrá s cieľom požiadať o vybavenie občianskeho preukazu, cestovného dokladu, atď. Pracoviská MV SR v núdzovom režime a počas zákazu vychádzania akceptujú predovšetkým podania realizované elektronickou formou,“ uviedla Barbara Túrosová z Kancelárie ministra vnútra.

Osobné návštevy sú možné len pri elektronicky dohodnutých termínoch, pri podávaní žiadosti o doklady v nevyhnutnom prípade, alebo pri preberaní vyhotoveného dokladu. Podateľne úradov sú naďalej k dispozícii.

Vstup do klientskeho centra či na oddelenie dokladov povolí supervízor len po overení oprávnenosti vstupu

„Zdôrazňujeme, že počas núdzového stavu neplatia lehoty platnosti uvedené na dokladoch /s výnimkou cestovných pasov/, ktorá sa automaticky predlžuje až do uplynutia 4 mesiacov po skončení núdzového stavu, výnimočného stavu, alebo mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s pandémiou COVID-19,“ dodala.

Doklady teda automaticky platia a v tejto dobe nie je potrebné vybavovať nové a vystavovať sa riziku nákazy. Za neuposlúchnutie dodržiavania protiepidemiologických opatrení, za porušenie nariadenej izolácie i zákazu vychádzania môže príslušník Policajného zboru na mieste uložiť pokutu v blokovom konaní až do výšky 1000 €.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR