Účasť na plošnom testovaní bola 91 percent, najväčšiu mieru infekčnosti mal okres Tvrdošín


Foto: Účasť na plošnom testovaní bola 91 percent, najväčšiu mieru infekčnosti mal okres Tvrdošín

Premiér Igor Matovič dnes 26. októbra informoval na tlačovej besede o výsledkoch pilotného projektu plošného testovania, ktoré prebiehalo v okresoch Tvrdošín, Dolný Kubín, Námestovo a Bardejov.

Z výsledkov testovania vyplynulo, že najväčšiu mieru infekčnosti mal okres Tvrdošín, po ktorom nasledovali okresy Námestovo, Bardejov a Dolný Kubín. Percentuálny podiel infekčných predstavuje hodnotu 3,97 % infekčných ľudí z celkového počtu vykonaných testov.

Premiér zároveň poďakovali všetkým zúčastneným ľudom, ozbrojeným silám, policajtom, hasičom, zdravotníckym pracovníkom a starostom. Podľa jeho slov tento pilotný projekt potvrdil svoju opodstatnenosť. K poďakovaniu sa pripojil aj minister obrany Jaroslav Naď.


Na plošnom testovaní sa podieľalo celkom 5 063 osôb a ďalších viac ako 1 700 vojakov v tom čase pripravovalo celoslovenské testovanie. Súčasťou tímov v odberných miestach bolo aj 444 vojenských lekárov a 920 dobrovoľníkov.

V databáze na pomoc s celoplošným testovaním je zatiaľ evidovaných 20-tisíc kontaktov, z ktorých 12-tisíc sú zdravotníci. Na pripravované celoplošné testovanie na Slovensku je potrebných až 20-tisíc zdravotníkov.


Áno, dvakrát (3887 hlasov)
58%
Nie (1645 hlasov)
24%
Áno, raz (1079 hlasov)
16%

Anketa bola ukončená 01.11.2020 - 20:00
hlasovalo 6 611 ľudí

Údaje o testovaní na Orave a v Bardejove:

  • Maximálna účasť: 155 000
  • Celkom otestovaných: 140 945
  • Percentuálna účasť 91%
  • Odhalených 5594 infekčných osôb

Hlavný hygienik Ján Mikas požiadal všetkých ľudí s pozitívnym testom, aby dodržiavali karanténu a v prípade príznakov telefonicky kontaktovali svojho všeobecného lekára.

Premiér Matovič upozornil na dezinformácie (hoaxy), ktoré sa v súvislosti s testovaním šíria sociálnymi sieťami a ich účelom je odrádzať ľudí od testovania. Podľa jeho slov sa takáto správa šírila aj o odbernom mieste, na ktorom sám pracoval a uvádzané informácie nekorešpondovali so skutočnosťou.

Pozrite si fotogalériu z priebehu testovania v okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu