V meste Žilina prebieha kontrola odberných miest pre celoplošné testovanie, zverejnené budú v utorok


Foto: V meste Žilina prebieha kontrola odberných miest pre celoplošné testovanie, zverejnené budú v utorok Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina informovalo dnes 26. októbra na sociálnej sieti o prebiehajúcej kontrole odberných miest pre celoplošné testovanie. To sa uskutoční počas nasledujúcich dvoch po sebe idúcich víkendov - od 30. októbra do 1. novembra 2020 a od 6. až do 8. novembra 2020.

Medzi dobrovoľníkmi, ktorí budú pomáhať pri odoberaní vzoriek, vyhodnocovaní testov a spisovaní administratívy, bude aj žilinský primátor Peter Fiabáne so svojou manželkou a dcérou.

„Zástupcovia mestského úradu a armády v týchto chvíľach robia obhliadky a posudzujú vhodnosť navrhovaných odberových miest. Ich konečný zoznam zverejníme zajtra (27. 10.),“ uvádza samospráva na sociálnej sieti.


Celoplošné testovanie pomôže zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie vírusu, vďaka čomu získajú naši lekári čas a priestor na to, aby sa postarali o chorých. Tým, že sa prídete otestovať, zistíte nielen svoj vlastný stav, ale pomôžete ochrániť aj svojich blízkych a ľudí v širšom okolí.

Testovanie bude dobrovoľné a budú sa na ňom môcť zúčastniť všetci od desať rokov. Neodporúča sa len tým, ktorí majú nad 65 rokov a trávia väčšinu času vo svojich domovoch, prípadne všetkým obyvateľom so zníženou mobilitou či zdravotnými obmedzeniami, ktorí sa prirodzene vyhýbajú sociálnemu kontaktu.

„Sme obmedzení dostupnosťou materiálu (stany, ohrievače a pod.), ale kde to je možné, budeme sa snažiť zorganizovať testovanie v exteriéri a vo veľkých interiérových priestoroch,“ dodal žilinský primátor.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina