Dnes v noci sa mení letný čas na zimný, definitívne zrušenie striedania je navrhnuté od roku 2021


Foto: Dnes v noci sa mení letný čas na zimný, definitívne zrušenie striedania je navrhnuté od roku 2021 Foto: ilustračné / pixabay.com

Ako to už býva zvykom, aj tento rok si na konci októbra posunieme čas na hodinkách dozadu a prejdeme tak na zimný čas. Tohtoročná zmena letného času na zimný vychádza práve na nedeľu 25. októbra 2020.

V noci z dnešného dňa na zajtra si teda pospíme o hodinu dlhšie. Dni sa od zajtra skrátia a zotmievať sa bude o čosi skôr. Netreba však zúfať, postupné skracovanie dní sa zastaví už v decembri a začne sa opäť ich predlžovanie.

Slnovrat nastáva počas prvého zimného dňa, ktorý vychádza na pondelok 21. decembra 2020. Tento deň je najkratší v roku.

  • Prvý jarný deň - rovnodennosť, nastáva v sobotu 20. marca 2021 (o 147 dní). Deň a noc sú vtedy rovnako dlhé
  • Prvý letný deň - slnovrat, nastane v nedeľu 20. júna 2021 (o 239 dní), kedy bude zasa najdlhší deň v roku

V nedeľu 25. októbra 2020 o 03:00 hod. ráno stredoeurópskeho letného času (SELČ) nastane posun času dozadu na 02:00 hod. stredoeurópskeho času (SEČ).

SELČ sa uplatňuje už od roku 1979 každý rok, pričom do roku 1995 trval na našom území šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, trvá letný čas na našom území sedem mesiacov.


Striedanie zimného a letného času by malo skončiť v roku 2021

Striedaniu štandardného (zimného) a letného času v Európskej únii je definitívny koniec. Návrh na jeho zrušenie odhlasovali v roku 2019 poslanci Európskeho parlamentu v reakcii na celoeurópsky prieskum, podľa ktorého je za zrušenie striedania času až 84 percent obyvateľov únie.

Podľa návrhu by mali krajiny, ktoré si ponechajú letný čas, vykonať poslednú zmenu v noci zo soboty na nedeľu v marci 2021. Ostatné krajiny, ktoré budú naopak chcieť štandardný (zimný) čas, si naposledy posunú hodiny v októbri 2021.

V súvislosti s aktuálnou situáciou okolo koronavírusu sa však konečný termín môže zmeniť. Rokovania Európskej rady sa kvôli riešeniu dôležitejších otázok v boji proti pandémii ešte nezačali. Je preto možné, že sa nové pravidlá nezačnú uplatňovať už v budúcom roku ale neskôr.

Členské štáty Európskej únie využívajú tri časové pásma: greenwichský stredný čas (GMT) v Spojenom kráľovstve, Írsku a Portugalsku, GMT+1 v sedemnástich krajinách vrátane Slovenska a GMT+2 v ďalších ôsmich krajinách. 

Niektoré štúdie naznačujú, že dlhšia viditeľnosť počas letného času by mohla prospieť oddychovým aktivitám, avšak biorytmus človeka môže takáto zmena ovplyvniť negatívne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu