Nemocnica v Žiline hľadá lekárov špecialistov, dobrovoľníkov pre testovanie potrebuje celý kraj


Foto: Nemocnica v Žiline hľadá lekárov špecialistov, dobrovoľníkov pre testovanie potrebuje celý kraj Foto: Ozbrojené sily Slovenskej republiky

Počas prvej vlny pandémie na jar tohto roku zdobila Slovákov solidarita a ochota pomáhať, na ktorú by radi mnohí nadviazali aj v aktuálnej situácii. Dobrovoľníci budú v najbližších dňoch potrební najmä na zabezpečenie celoplošného testovania v dátumoch od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra, vždy od piatka do nedele.

Náročnú situáciu zažíva interné oddelenie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline (FNsP), kde je dnes v karanténe s pozitívnym výsledkom takmer tretina lekárov oddelenia vnútorného lekárstva. K piatku eviduje nemocnica spolu 82 zdravotníckych zamestnancov, ktorí sú v karanténe. 

„Dochádza tak k výraznému oslabeniu tímov, čo by v nasledujúcich dňoch napriek našej intenzívnej snahe mohlo mať vážny dopad na ohrozenie poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti vo vybraných odbornostiach. Dnes, v plnom rozbehu COVID-19, sme však navyše prišli už o takmer tretinu lekárov z oddelenia vnútorného lekárstva, ktorí sú momentálne v karanténe s pozitívnym výsledkom testovania na COVID-19. Ide o alarmujúci stav, ktorý sme zatiaľ dokázali udržať len vďaka spolupráci iných oddelení, čo však vzhľadom na ďalší vývoj pravdepodobne nevydrží dostatočne dlho,“ informuje nemocnica.

Do nemocnice potrebujú špecialistov

Aj preto FNsP Žilina prosí a žiada lekárov v odbornostiach vnútorné lekárstvo, pneumológia a ftizeológia a infektológia, aby sa prihlásili na pomoc. Môžu tak učiniť prostredníctvom mailu sekretariat.r@fnspza.sk, kde zanechajú kontaktné údaje. 

Čoskoro by mohlo dôjsť aj k využitiu vyhláseného a stále platného núdzového stavu, kedy je možné podľa ústavného zákona uložiť pracovnú povinnosť aj na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti: 

„Naša nemocnica nemá právo takúto pomoc nariadiť, preto sme nútení o súčinnosť požiadať aj Žilinský samosprávny kraj a Okresný úrad Žilina, ktorí sú v tejto veci oprávnení konať, aby nedošlo k ohrozeniu života pacientov. Každá ruka, odbornosť, nasadenie, spolupráca sú teraz maximálne potrebné. ĎAKUJEME.“ 


Mesto Žilina oslovilo neziskové organizácie

Dobrovoľníci z radov nezdravotníkov môžu pomôcť tiež - počas testovania, ktoré sa uskutoční už na prelome mesiacov. Mesto Žilina oslovilo za účelom získania ľudí pre rôzne činnosti počas testovania mimovládne organizácie. Potvrdil to hovorca Vladimír Miškovčík:


„V zmysle usmernení, ktoré mesto Žilina dostalo od odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline je povinnosťou mestského úradu zabezpečiť pri celoplošnom testovaní účasť administratívnych pracovníkov do jednotlivých miestností, kde sa bude testovanie uskutočňovať. V uvedenej súvislosti sme oslovili zamestnancov úradu, no výzvu na pomoc adresujeme aj do mimovládnych a neziskových organizácií v meste Žilina. Administratívna činnosť počas plošného testovania je honorovaná.“  

Áno, dvakrát (3887 hlasov)
58%
Nie (1645 hlasov)
24%
Áno, raz (1079 hlasov)
16%

Anketa bola ukončená 01.11.2020 - 20:00
hlasovalo 6 611 ľudí

Mimovládnym a neziskovým organizáciám poslal primátor Peter Fiabáne list s výzvou na pomoc. Mesto koordinovalo dobrovoľnícke aktivity aj počas prvej vlny, vtedy bez nároku na odmenu pomáhali dve stovky obyvateľov:

„Dobrovoľníci pomáhali predovšetkým seniorom a osamelým osobám s dennými aktivitami, napríklad s nákupom potravín, liekov, drogérie, s venčením psov, vybavením dôležitých záležitosti na úradoch či inými potrebnými činnosťami. Počas prvej vlny pandémie pomáhalo v meste asi 200 dobrovoľníkov,“ doplnil Miškovčík.

Ľudí na zabezpečenie testovania potrebuje celý kraj

Podľa pokynov Okresného úradu Žilina by v prípade nedostatku administratívnych pracovníkov mala každá obec alebo mesto osloviť príslušného vedúceho odboru krízového riadenia. Dobrovoľníci v celom kraji a na celom Slovensku sa môžu prihlásiť a pomáhať pri odbere a vyhodnotení testov, administratíve a plnení operatívnych úloh podľa pokynov príslušníkov ozbrojených síl.

Pomáhať vo svojom okrese môžu lekári, farmaceuti aj študenti medicíny či zdravotníckych odborov, ale aj ľudia bez zdravotníckeho vzdelania. Prihlasovací formulár sa nachádza na www.korona.gov.sk/spolocna-zodpovednost/

Pri pozitívnom výsledku testu bude musieť ísť osoba do 10-dňovej domácej karantény, v rámci Žilinského kraja su pripravené zatiaľ dve ubytovacie zariadenia - Holiday INN Žilina a Kúpele Lúčky, a.s., kde bude možné podstúpiť dobrovoľnú karanténu a nenakaziť tak ostatných členov domácnosti.

Pobyt si bude hradiť záujemca sám a priemerná cena je podľa pokynov Okresného úradu Žilina na úrovni 47 eur na noc plus 13 eur stravovanie za deň.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu