Plošné testovanie na Orave sa začalo, ľudia stoja v zástupoch pred odbernými miestami


Foto: Plošné testovanie na Orave sa začalo, ľudia stoja v zástupoch pred odbernými miestami
Galéria: 11 fotiek
Foto: Mesto Dolný Kubín

Dnes ráno odštartovalo na Orave bezplatné plošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky spustilo pri tejto príležitosti aj nový portál somzodpovedny.sk, na ktorom predstavuje formou videa spôsob, akým bude prebiehať celoplošné testovanie. 

Mesto Dolný Kubín ráno na sociálnej sieti informovalo, že odberné miesta sa postupne zapĺňajú ľuďmi. Tí čakajú v zástupoch pred budovami a chcú sa dať otestovať. S negatívnym výsledkom testu je možné na Orave využívať viaceré výnimky zo zákazu vychádzania, ktorý nadobudne platnosť dnes o polnoci.

Na niektoré odberné miesta ešte zatiaľ nedorazili zdravotníci, čoskoro však začnú naplno pracovať všetky tímy. Z niekoľkých oblastí už hlásia obyvatelia vysoký záujem o testovanie a dlhé rady ľudí.

V súvislosti s testovaním bolo na Orave a v Bardejove identifikovaných celkom 235 odberných miest. Počas najbližších dní by v týchto lokalitách mali otestovať viac ako 180-tisíc osôb.

„Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2 500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Každé testovanie, či už na Orave a v Bardejove, alebo následne na celom území Slovenska, sa uskutoční počas troch dní, teda od piatku do nedele. Vyplýva to z tzv. maximálnej odhadovanej priestupnosti jednotlivých odberových miest, čo v praxi znamená bezpečné testovanie 250 až 300 osôb za deň,“ informuje rezort obrany.


Polícia pomáha pri plošnom testovaní na Orave | Zdroj: KR PZ v Žiline

Policajný zbor je pripravený poskytnúť na operáciu „Spoločná zodpovednosť“ spolu až 5 000 policajtov. Do pilotného plošného testovania v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo a Bardejov bude okrem zabezpečenia bežného výkonu služby nasadených ďalších 235 policajtov.

Policajti budú udržiavať verejný poriadok, v prípade potreby budú dozerať aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v okolí odberných miest a tiež regulovať vstup do miestností na testovanie. Chod polície je zabezpečený, tak ako doteraz, naďalej plní úlohy v zmysle protipandemických opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR.

Galéria: 11 fotiek

Aj Hasičský a záchranný zbor je aktívne zapojený do prípravy pilotného plošného testovania a zabezpečí 100 príslušníkov, ktorí budú odoberať vzorky na ochorenie COVID-19 v okresoch na Orave.

Ide o 50 hasičov - zdravotníckych záchranárov, ktorí patria medzi profesionálny zdravotnícky personál a už počas prvej vlny pandémie odobrali takmer 27 000 vzoriek.

Ďalších 50 hasičov je zaradených v rôznych funkciách. Sú pripravení zabezpečiť logistické úlohy, poskytnúť potrebnú automobilovú techniku, či poskytnúť dezinfekciu priestorov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Dolný Kubín