V Žilinskom kraji pomáha viac než stovka vojakov, armáda zorganizuje plošné testovanie


Foto: V Žilinskom kraji pomáha viac než stovka vojakov, armáda zorganizuje plošné testovanie Foto: mosr.sk

Pomocnú ruku pri testovaní a administratívnych činnostiach podávajú v týchto dňoch aj profesionálni vojaci, v Žilinskom kraji je ich nasadených viac než sto. Armáda logisticky zabezpečí aj plošné testovanie, ktoré pred niekoľkými dňami oznámil premiér Igor Matovič. Činnosti vojakov v kraji sú rôzne:

„V rámci Žilinského kraja je aktuálne nasadených 111 vojakov v nemocniciach, mobilných odberových miestach a regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Ich úlohou je administratívna podpora, triáž pacientov na vstupoch, dohľadávanie a trasovanie prípadov. Nasadenie sa mení v čase podľa aktualizovaných požiadaviek jednotlivých zdravotníckych zložiek. Vojaci sú vyčleňovaní najmä z útvarov s posádkou v Žilinskom kraji, napríklad z posádok v Martine, Žiline alebo Ružomberku,“ potvrdila ešte v piatok hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Okrem týchto úloh sú nasadení aj vojaci ako sanitári v núdzovom stave, vycvičili ich na jar tohto roka. Sanitári z radov vojakov pochádzajú z rôznych útvarov z takmer celých Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Profesionálni vojaci sú v týchto chvíľach v teréne aj na Orave, kde pripravujú operáciu “Spoločná zodpovednosť”. Logisticky náročné testovanie znamená aktuálne návštevu navrhovaných odberných miest a kontrolu, či tieto spĺňajú podmienky pre bezpečné testovanie obyvateľstva.


„V rámci Oravy a Bardejova je aktuálne identifikovaných celkovo 235 odberných miest, v rámci ktorých by malo byť testovaných viac ako 180 000 osôb. Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2 500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Každé testovanie, či už na Orave a v Bardejove, alebo následne na celom území Slovenska, sa uskutoční počas troch dní, teda od piatku do nedele. Vyplýva to z tzv. maximálnej odhadovanej priestupnosti jednotlivých odberových miest, čo v praxi znamená bezpečné testovanie 250 až 300 osôb za deň,“ informuje ministerstvo. 

Práve v okresoch s najvyšším výskytom zaznamenaných prípadov budú testovať v pilotnej fáze už počas nadchádzajúceho víkendu. Otestovať sa budú môcť dať obyvatelia od 10 roku života, zapojiť sa do tohto konkrétneho testovania neodporúča rezort obrany seniorom nad 65 rokov. Ministerstvo spresnilo aj niekoľko ďalších detailov, napríklad ten, že testy vždy vykoná výhradne zdravotnícky personál. Výsledok dostanú testovaní osobne v zalepenej obálke.

„V prípade pozitívneho výsledku testu budú súčasťou oznámenia aj ďalšie informácie a povinnosti. Postup testovania bude organizovaný v jednom smere a tak, aby testované osoby nestáli v tom istom priestore. V prípade, že to podmienky dovolia, bude testovanie realizované v exteriéri. Testovacie tímy bude vo všeobecnosti tvoriť osem osôb. Veliteľom odberového tímu bude vždy profesionálny vojak, pričom súčasťou tímu budú štyria zdravotnícki pracovníci (MZ SR, MO SR, HaZZ), ďalej príslušník PZ SR a tiež dvaja až traja administratívni pracovníci. Každý tím bude okrem toho možné posilniť aj o príslušníkov miestnej mestskej alebo obecnej polície a dobrovoľných pomocných pracovníkov,“ uzatvára rezort obrany.

Obyvatelia, ktorí sa nepodrobia testu v čase plošného testovania, budú musieť zostať v domácej karanténe. Vláda predbežne pripúšťa aj možnosť, že na verejnosti budú policajti a vojaci kontrolovať výsledky testov. Osobe, ktorá by sa nevedela preukázať aktuálnym negatívnym testom, môžu hroziť sankcie. Výsledky pritom budú môcť byť aj z testovania mimo plošného v rámci operácie “Spoločná zodpovednosť”.

Hlavná časť testovania sa uskutoční v dňoch 30. 10. – 1. 11. 2020 a v dňoch 6 – 8. 11. 2020. V dňoch 23. až 25 októbra sa uskutoční pilotné testovanie so zameraním na okresy, v ktorých sa v súčasnosti najviac šíri vírus SARS-CoV-2. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu