Po župe si požičia od štátu aj mesto Žilina, dva milióny chce splácať 7 rokov


Foto: Po župe si požičia od štátu aj mesto Žilina, dva milióny chce splácať 7 rokov Foto: ilustračné

V druhej polovici septembra schválili poslanci Žilinského samosprávneho kraja prijatie návratnej výpomoci od Ministerstva financií Slovenskej republiky vo výške 6,5 milióna eur, v pondelok budú o požičaní si rovnakým spôsobom rozhodovať ich poslaneckí kolegovia v meste Žilina. Návrh počíta s tým, že by si mesto mohlo bezúročne požičať 2 047 137 eur.

Žilinská župa plánuje peniaze využiť na opätovné naštartovanie investičných aktivít, tie boli pre pandémiu v niektorých prípadoch pozastavené. Radnica v Žiline plánuje z peňazí financovať najmä bežný chod. Dva milióny v prípade schválenia poslúžia napríklad na na správu a údržbu pozemných komunikácií, verejných priestranstiev a verejnej zelene.

Po odobrení pôžičky zo strany poslancov by malo mesto začať splácať úver od roku 2024 v rovnomerných splátkach, a to až do roku 2027. Či to tak naozaj bude, ukáže čas, keďže jednou z možností je aj neskoršia zmena typu pomoci z návratnej na nenávratnú.

Mesto môže prijať pôžičku a spĺňa zákonné predpoklady aj podľa stanoviska hlavnej kontrolórky mesta Žilina Vlasty Grajciarovej:


„Na základe predložených podkladov k spracovaniu stanoviska na prijatie návratných zdrojov financovania – návratnej finančnej výpomoci zo štátnych finančných aktív poskytnutej MF SR pre mesto Žilina vo výške 2 047 137 € na financovanie výkonov samosprávnych pôsobností nehospodárskeho charakteru z dôvodu kompenzácie výpadku DPFO v roku 2020 konštatujem, že podmienky uvedené v § 17 ods. 6 písm. a) a b) zákona č. 583/2004 Z. z. budú v prípade prijatia vyššie uvedenej pôžičky dodržané.“ 

Dva milióny eur budú znamenať navýšenie percentuálneho zaťaženia mesta úvermi na hodnotu 27,31 percent v pomere k bežným príjmom, dnes je dlhová služba mesta ku koncu augusta 24,56 percent. V absolútnych číslach by dlh mesta po prijatí pomoci stúpol na 20 341 108,65 eur. 

Aj keď opatrenia umožňujú konanie zasadnutí na základe zákona pri dodržaní prísnych hygienických podmienok, žilinskí poslanci v pondelok zasadnú virtuálne s využitím aplikácie Zoom. Videokonferencia začína o 10:00 hodine, najneskôr do 48 hodín bude k dispozícii záznam pre verejnosť. Tá je zo zasadnutia vylúčená.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu